Trening

Publisert den 25. mai 2018 | av Fred Arthur Asdal

0

Ut av mørket

Endre Espedal ville for mye. Da smalt det. Vinteren ble mørkere enn han hadde forventet.

Foto: Gustav Iden og Fred A. Asdal

Endre Espedal er på plass i Polen, nærmere bestemt Olsztyn. Utenfor vinduet på hotellrommet hamrer regnet mot bakken.

Lørdag ettermiddag starter han sesongen med senior europacup.

– Dersom alt klaffer, og tar de rette valg under løpet, er jeg sikker på at jeg kan være med å kjempe i toppen, sier 19-åringen offensivt.

Espedal er yngst på det norske landslaget, sammen med Birk Skogdal. Men han er ingen novise i landslagstroppen. Gjennom flere år har han kilt Gustav Iden, Casper Stornes og Kristian Blummenfelt på tærne.

– Det kommer til å bli et hardt løp fra startskuddet går til vi er i mål. Løypa er paddeflat, og den er heller ikke veldig teknisk, men med regn på værmeldingen kan det likevel bli glatt i noen av svingene på syklinga.

Espedal er ingen outsider i morgen. Og i laben før avreise fikk han svarene han ønsket seg.

– Ja, testene er OK. Jeg har kommet meg ganske bra tilbake i form etter den tøffe perioden i vinter.

For det er ikke selvfølgelig at Espedal stiller til start i morgen. I vinter så det nemlig bekmørkt ut. Hverdagen gikk i Netflix og husarbeid. Bare tanken på trening ga avsmak.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Endre Espedal fra Haugesund har alltid vært en positiv utøver. Men i vinter var det mørkt. Her er han under EM i Østerrike i fjor sommer.

Endre Espedal er yngst på det norske triatlonlandslaget, men ingen novise. I vinter høstet han enda mer erfaring.

Problemene startet med at han ble syk etter siste konkurranse med verdenscupen i Huelva. Og da han dro på høydeleir to uker senere, ble det verre.

– Jeg begynte rolig med treningen, men så ble nok litt for ivrig og ville ta nye steg med en gang. Treninga gikk jo veldig bra, så jeg bare gunna på og ble med Kristian og Gustav på alle monsterturene deres, i tillegg til alle de andre harde øktene vi hadde der oppe.

Etter leiren begynte han å merke mer og mer at han var sliten og at kroppen trengte hvile. Det ble to-tre tøffe måneder med en sliten kropp og veldig lite trening før han begynte å få overskudd igjen.

Men da fikk han influensa, bronkitt, en type lungebetennelse, og lå med over 41 i feber, og gikk det enda to – tre uker.

Da begynte det å mørkne for Espedal.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Endre Espedal gikk på en smell han ville for raskt tilbake fra sykdom. Kombinert med et opphold i høyden holdt det på å tak knekken på sesongen.

– Heldigvis har motivasjon vært der gjennom hele perioden, og jeg har gledet meg masse til å få overskudd og komme i form igjen. Jeg tror ikke det hadde vært slikt hvis ikke jeg hadde hatt gjengen rundt meg.

Espedal er takknemlig for tålmodigheten til foreldrene.

– Det var nok en prøvelse, å ha meg gående hjemme så lenge. Det var en tøff periode i livet, så jeg var jo ikke like positiv hver dag, kan du si. Humørsvingninger er jo blant symptomene.

I dag er han takknemlig for at de nærmeste «holdt ut».

–  Pappa og stemora mi skal virkelig ha mye av æren for at jeg har kommet meg så fort tilbake i form, sier Espedal.

Hjemme ble han møtt med tålmodighet og forståelse.

– Som pappa sa: «Å tro at en kan gå gjennom en idrettskarriere uten ups and downs, blir nesten som å tro på julenissen».

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Endre Espedal havnet på NM-pallen på Bryne i fjor sommer, sammen med Morten Hansen og Kristian Blummenfelt. Da var han så vidt fylt 19 år.

Mens han var nede, prøvde Espedal å finne på ting, utenfor treninga.

– Dette var jo ved juletider, så jeg var jo mye sammen med familien. Og så prøvde jeg å gå til svømmehallen noen ganger i uka og svømme litt, snakke med kompiser osv. Når du lever et liv hvor det eneste du tenker på, og alt du gjør fra du står opp til du legger deg, handler om å bli bedre i triatlon, da blir det liksom ikke så mye tid til å være med venner, så det var jo i og for seg greit å få koblet av.

Esepdal er fortsatt ung. Neste uke fyller han 20. Men han har høstet enda mer erfaring i vinter. Og han er fortsatt tålmodig.

– Ja, jeg har en lang karriere foran meg, sier han.

Han er glad for å være i en landslagstropp som går foran og viser at det går an, bare man jobber hardt nok over tid. Og i troppen var han aldri ute, heller ikke når han følte seg tom og kraftløs.

–  En annen som var veldig viktig i disse månedene, var Arild Tveiten. Jeg hadde mange gode samtaler med ham, og han klarte å holde troa mi oppe på at jeg kom til å komme fort tilbake i form.

Der er han nå. Tilbake i form. I morgen står Endre Esepdal igjen på startstreken. Og så er det sprint-NM på Bryne.

– Nå handler det er om å godta situasjonen, og  så gjøre det beste ut av det. Jeg gleder meg til å starte sesongen.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This