– Målet er å vinne OL

– Målet er å vinne OL

Kristian Blummenfelt er ikke lenger «underdog» i internasjonal triatlon.

Foto: Gines Diaz og Karl Filip Singdahlsen/NIF

Kristian Blummenfelt fikk en bra sesong i fjor. Den startet trått, med stang ut i World Triathlon Series i Abu Dhabi, men tok seg opp allerede i Yokohama og toppet seg med seier i Super League Triathlon og Ironman Bahrain.

Ved sesongslutt var han ranket som nummer tre i verden. Men enkeltseieren i WTS mangler fortsatt.

– Det er målet i år, å vinne minst én konkurranse i WTS, sier 24-åringen.

Første sjanse byr seg i dag. Sesongstarten i Abu Dhabi gikk nemlig ikke bra i år heller. Det regner sjelden i de arabiske emiratene, men natta før kom det en real regnskyll. Store deler av konkurransen foregikk på en Formel 1-bane, og dermed ble det glatt. Veldig glatt.

Én etter én deiset deltakerne i bakken. Blummenfelt én av mange. I fallet ble sykkelen ødelagt.

– Nå er jeg skikkelig revansjesugen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Kristian Blummenfelt og resten av det norske landslaget trener mye i høyden, som her i Sierra Nevada i Spania.

Tidligere sesonger har bergenseren vært ”underdog”. Men nå trer han ut av skyggene. Nå vet alle i feltet hvem han er og hva han er kapabel til.

– Jeg har fortsatt en del å gå på når det gjelder svømminga, men jeg sykler bra. Og på en god dag løper jeg ifra hvem det skal være, sier Blummenfelt som mener han har en lungekapasitet på opp mot 150 prosent i forhold til normalen.

– Jeg ser annerledes ut, men det gir meg en fordel.

Våren har vært annerledes enn tidligere. Fortsatt trener han 1.350 timer i året. Men med ett har han også fått mer medieoppmerksomhet her hjemme. Endelig, vil mange si.

Det har vært en rekke oppslag i VG, Dagbladet, NRK og på TV2. Han har signert en personlig avtale med Red Bull og han er med på å utvikle en helt ny triatlondrakt i samarbeid med Trimtex.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

– På en god dag løper jeg fra hvem som helst, sier Kristian Blummenfelt som har en stor kapasitet på løp.

Blummenfelt er ikke lenger underdogen. Han er i ferd med å bli favoritt.

Og det passer ham godt.

– Målet mitt er å vinne OL i Tokyo.

Han er godt klar over at det er langt mellom norske medaljer i sommer-OL. Men han tror på kombinasjonen av enorme treningsmengder og analytiske tilnærminger.

– Målet var i og for seg det samme i Rio, men denne gangen skal det skje, sier Blummenfelt.

Bergenseren mener forskjellen ligger i forarbeidet.

– Inn mot Rio ble det heseblesende. Jeg ble kvalifisert like før konkurransen, og rakk knapt å forberede meg. Til Tokyo blir det helt annerledes.

Kristian Blummenfelt er sterkest på sykkel og løp. Men han avhengig av å «henge med» på svøm.

Blummenfelt tar det for gitt at han er med i Tokyo. Men mye skal likevel klaffe. Kvalifiseringa er nemlig krevende. I triatlon foregår den over hele to år. Første startskuddet går i Yokohama 12. mai, deretter må utøverne kapre poeng, helt fram til sommeren 2020.

Til OL stiller kun de deltakerne som har flest poeng sammenlagt.

– Heldigvis kan vi stryke noen konkurranser, men ja, jeg må være på topp hele veien, sier Blummenfelt.

Det innebærer at han henger med i vannet. Hvis ikke, så ”går toget”.

Med de engelske brødrene Alistair og Jonathan Brownlee på startstreken er det kompromissløst og bånn gass fra første armtak. Ingen sparer seg til oppløpet.

Måten de kjører på, har preget internasjonal triatlon de siste åra.

– Det er blitt mer brutalt, ja. Jeg tåler å være inntil 25 sekunder bak i vannet, men ikke mer.

Blummenfelt vet at ingen venter på ham. Snarere tvert imot. Han løper ned mot 29 minutter på 10.000 meter, og i feltet er han beryktet for løpskapasiteten sin. I år er det ingen konkurrenter som ønsker å ha Blummenfelt i tet på de siste kilometerne i løpet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Første runde i OL-klvalifiseringa skjer i Tokyo i midten av mai. Da begynner utøverne å samle poeng.

På Bermuda er startfeltet nært sagt kledd i rødt, hvitt og blått. Hele fire utøvere er norske. Til start stiller Blummenfelt, sammen med Casper Stornes, Jørgen Gundersen og romkameraten Gustav Iden.

– Det er utrolig moro, og det gjør at vi kan tenke og oppføre oss som et lag.

Triatlon er en individuell idrett, men det norske landslaget har sterke bånd. Utøverne er unge, og flere av utøverne har nært sagt vokst opp sammen.

– Vi har blitt gode sammen. Så det hadde vårt kult om vi var flere som klarte å kvalifisere oss til Tokyo. Helst tre mannlige utøvere og én jente.

Blummenfelt har en stor lungekapasitet. Og et stort hjerte, som banker for sporten. Han trener trolig mer enn noen andre norske utøvere, opp mot 40 timer i uka på det meste. Alt under kyndig veiledning fra sportssjef Arild Tveiten.

– All trening er intensitetsstyrt. Og mange blir overrasket over hvor mye rolig vi trener, sier Blummenfelt.

Han beregner at han trener 93 – 94 prosent i sone 1.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Kristian Blummenfelt ble første norske triatlet i OL da han ble nummer 13 i Rio. I Tokyo er målet høyere enn å delta.

Da landslaget trente på Fuerteventura i vinter, møtte de på et eldre ektepar som også syklet langtur. Blummenfelt spurte om de ville være med. De to hang seg på, men de ble etter svært overrasket da de forstod at de syklet med noen av verdens beste triatleter.

-Vi trener så mye at vi ikke kan kjøre hardt hele tida. Derfor er det viktig å kjenne kroppen godt, og vite hvor grensene går. Det gjelder spesielt når vi trener i høyden.

Blummenfelt og resten av landslaget er ofte i høyden, i samarbeid med Olympiatoppen. De avsluttet nettopp et tre uker langt opphold i Sierra Nevada. Her trener de på om lag 2.300 meters høyde, for å sikre ”nok” røde blodlegemer. Deretter var det noen dager i det spanske lavlandet før de satte kursen mot dagens WTS på Bermuda.

Det er et liv i sykkelkofferten, med opp mot 250 reisedøgn i året. Men Blummenfelt klager ikke.

– Jeg synes det er fint. Skulle jeg reist på feire, hadde jeg garantert reist et sted hvor det var bra å trene uansett.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This