Trening

Publisert den 23. februar 2018 | av Fred Arthur Asdal

0

Sov deg i form

Mats Borgen-Johansen mener flere utøvere bør tenke mer på hva de gjør når de ikke trener.

Mats Borgen-Johansen foreleser ved Norges Idrettshøyskole og trener en rekke triatleter, heriblant Norseman-vinner Lars Christian Vold. For alle toppidrettsutøverne handler treninga om å få til optimale prestasjoner.

I går tok Borgen-Johansen mosjonistene i ”skole”.

– Planning is everything, fastslo Borgen-Johansen, vel vitende om at mange mosjonister trener planløst og vilkårlig.

Han mener flere har godt av å strukturere hverdagen, og at det like gjerne handler om å hvile tilstrekkelig.

– Fremgang kommer når du trener godt over tid. Derfor skal treningsarbeidet i stor grad handle om å redusere risikoen for å bli syk eller skadet, sier han.

– Trening er jo per definisjon ”stress”. Gjør du som du alltid har gjort, så får du også samme resultat. Når vi trener, stresser vi kroppen med vilje – for å få til en forandring, for å prestere bedre. Så gjelder det å hjelpe kroppen med å håndtere stresset.

– Massasje, foam rolling, kompresjon, kuldebad, tøying. Hva gir best effekt?

– Vi er ikke roboter, så det er ikke bare å mate inn etter en formel. Restitusjon er komplekst og veldig individuelt, og det er forsket lite på dette området. Men noe peker seg ut, sier Borgen-Johansen.

– Og det er kosthold. Og nok søvn.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Mats Borgen-Johansen holdt foredraget sitt under TriLounge på Clarion Hotel Bastion i Oslo i går kveld. Arrangøren var Norges Triatlonforbund, og på programmet sto Mats Borgen-Johansen (t.h. i bildet), mosjonsblogger Ole Kristian Bakkene (Midtlivskrise i lycra) og landslagsutøver Jørgen Gundersen. Temaet var ”Slik trener de beste … og de andre”.

– Det handler om en biopsykososial balanse; om å trene så mye som mulig, men også hvile nok. Men mange overser signalene underveis, og det fører til overtrening, stagnasjon og utmattelse.

I et studium har Borgen-Johansen monitorert en gruppe triatleter gjennom fire måneder.

– Mange faktorer spiller inn på restitusjonen. Men fullstandarden, det er måling av prestasjon. Og vi ser altså at søvn og kosthold spiller inn, sier Borg-Johansen.

– Å spise karbohydrater før og etter en økt, er viktig. Og så må man være opptatt av å få i seg nok proteiner og grønnsaker, sier han.

– Men det som er helt avgjørende, er søvn. Mange sover nemlig langt mindre enn de tror eller gir uttrykk for. Og studier, blant annet fra Australia, sier at én time ekstra søvn gir store utslag på risikoen for sykdom og skader. Til og med power naps på 15- 20 minutter kan utgjøre en stor forskjell, sier han.

– God søvn betyr mental hvile, men også frigjøring av mange hormoner som bidrar til at kroppen raskere henter seg inn igjen.

– Og hvis du ikke har fått nok søvn?

– God trening handler om å trene smart. Og det er viktig med noen kvalitetsøkter. Men er ikke kroppen på stell, så kan du like gjerne droppe økta.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This