Race

Publisert den 7. oktober 2017 | av Fred Arthur Asdal

0

– Mitt store mål for sesongen

Lasse Finstad løser profflisens neste år. Han skal bare smadre den norske rekorden på Hawaii først.

Lasse Finstad har hatt kun ett mål for øye det siste halve året. Siden han kvalifiserte seg i mars, har alt dreiet seg om Ironman-VM på Hawaii.

– Dette er mitt store mål for sesongen. Alle konkurransene jeg har hatt etter sommeren, har bare vært trening, inkludert Norseman. For mange er det helt uforståelig, men for meg så henger VM høyere enn NXTRI akkurat nå, sier Finstad.

Neste år tegner han profflisens, med fokus på 70.3-distansen. Ironman Hawaii blir dermed hans siste fulldistanse på en stund. Så da gjelder det å ”tømme bøtta”.

– Resultatene på trening har vært veldig gode. Men trening betyr ikke noe, hvis jeg ikke får det ut i konkurranse, sier Finstad.

Finstad får snaue to uker på Hawaii før konkurransen. Det bekymrer ham. Litt.

– Jeg får 12 dager til å tilpasse kroppen til varmen. Det er i underkant av hva som anbefales. Flere proffe og enkelte AG-utøvere drar til varmen opptil syv uker før konkurransen for å tilpasse kroppen. Men jeg har full jobb, så da kan jeg ikke ta fri i to måneder, sier Finstad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Lasse Finstad har markert seg i norsk triatlon siden han vant Celtman i fjor sommer. Den tidligere fotballspilleren biter mest fra seg på sykkel.

De siste månedene før Hawaii har Finstad spisset treninga stadig mer.

– Jeg liker å kjøre mye turer der jeg ligger rundt konkurransefart. En typisk ukentlig sykkeløkt jeg ofte kjører er tre timer rundt 270-290 watt som avsluttes med 2×10 minutter på rundt 360-380 watt, sier Finstad.

– I denne tretimersøkta ligger jeg rundt 135 i puls, og jeg trenger ikke pushe for å holde watt.

– Mange er opptatt av antall mil per uke når de løper. Hvordan legger du opp din trening?

– Løping holder jeg rundt 60-70 kilometer i uka. Jeg løper veldig lite intervaller, men jeg har flere langkjøringer der jeg for eksempel avslutter med 15 minutter som er litt hardere, sier han.

– Svømminga har jeg prøvd å holde stabil, men det er vanskelig å få presset inn alle øktene når man jobber over 100%. Jeg føler likevel at jeg har klart å holde det på et OK nivå de siste månedene.

Les også: 

Det blir feigt å safe her

Suksess i Skottland

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

– Det er dritvarmt her. Jeg vet ikke hvor mange grader det er, men jeg kan bekrefte at det ikke er Nord-Norge, sier Finstad.

Lasse Finstad har deltatt i konkurranser i år, også i Haugesund, men alt har hatt ett mål for øyet: Ironman Hawaii.

Finstad trener systematisk og tester seg jevnlig.

– Sist jeg kjørte tester er for cirka to måneder siden. Da kjørte jeg 20 minutter test på rulla, og jeg hadde et snitt på 404 watt. Dagen etter løp jeg 20 minutter hardt, og hadde et snitt på 3:06 per kilometer.

– To måneder før konkurransen er ”lenge”, og form er ferskvare.

– Neste testrunde er cirka én uke etter ankomst Hawaii. Dette skal jeg gjøre for å optimalisere sonene og få satt noen realistiske tall som jeg kan holde der. Det er jo ikke en hemmelighet at varmen blir x-faktoren som kan ødelegge mye.

Les også:

Fire utøvere klare for Ironman Hawaii

Det begynte som en spøk

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Med nytt oppsett på sykkelen, og nye tester, er alt tilrettelagt for ny, norsk løyperekord Ironman Hawaii. Så spørs det på varmen da …

Deler av sesongforberedelsene ble lagt til varmere strøk i vinter, for å forberede ham på varmen og klimaet som er annerledes enn hjemme i Bodø.

– Flere norske utøvere har tidligere slitt med varmen på Hawaii, også de beste.

– Den «norske rekorden» på Hawaii er jo ikke en spesielt god tid, noe som selvfølgelig er påvirket av varmen. Det er jo nesten blitt en trend at norske utøvere setter seg urealistiske høye mål og går på en smell cirka halvveis på løpinga. Og det er en uting, sier Finstad.

– Hva tror du det skyldes?

– Jeg tror det kommer av ønsketenkning på pace, og at man ikke trener nok på det man skal gjøre i konkurranse. Jeg har fått mye hjelp av Mats Johansen i perioden frem mot VM både når det kommer til ernæring, hydrering og ikke minst, så har jeg fått gode tips om tilpasning til varmen.

– Hva tror du om egne muligheter?

– Jeg tror løypa på Hawaii passer meg bra, og jeg føler jeg har gode muligheter til å gjøre en god konkurranse. Jeg kaster ikke bort ekstremt mye penger, tid og energi for å reise til Hawaii. Jeg drar ikke dit for å underprestere.

Les også:

Det eneste som kan stoppe meg er fall

Lasse Finstad kvalifiserte seg til Hawaii under Ironman Sør-Afrika, sammen med Trude Wermskog Stormo, Lars Petter Stormo og Per Morten Ellingsen.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This