Tema

Publisert den 16. august 2017 | av Jørgen Melau

0

Lytter du til musikk mens du sykler?

Sykler du med musikk på øret, øker du risikoen for ulykker.

Etter mange år i redningstjenesten, synes jeg du skal la være å sykle med musikk på øret. Risikoen for ulykker er for høy.

Men det er likevel mange som lytter til musikk mens de trener, også på sykkelen. Rebecca Hjellegjerde fra Oslofjord Triathlon og Team Merida Tri innrømmer at hun bruker musikk av og til:

– Jeg mener egentlig at man ikke bør sykle med musikk på øret, på grunn av trafikksikkerheten. Men jeg skal innrømme at jeg til tider har hatt musikk på, men da har volumet vært veldig lavt, og det har vært begrenset til økter som for eksempel opp Grefsenkollen, når jeg trenger litt «trøkk» utenfra.

Yngve Rogstadkjærnet fra Lofoten Triatlonklubb bruker imidlertid ikke musikk på sykkeltur:

– Jeg syns det virker forstyrrende å ha musikk på øret.

Camilla Rønn Illidi fra Aurskog-Høland Triatlonklubb er mer pragmatisk, og hun har en enkel regel for trening og trafikk.

– Jo mer trafikk på veien, jo lavere volum på øret! Keeping it simple.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

 

Rebecca Hjellegjerde fra Oslofjord «innrømmer» at hun til tider hører på musikk når hun sykler.

Selv så er jeg veldig glad i musikk. Det er rett og slett en helt nødvendig del av hverdagen min. Både hjemme og på treningssenteret. Jeg er også glad i å sykle. Men når jeg sykler, så hører jeg ikke på musikk. Grunnen er at jeg altfor lett mister vital informasjon om trafikken rundt meg. Og at jeg blir distrahert og mister fokus. Og da tror jeg at jeg kommer jeg lettere opp i farlige situasjoner.

Trafikkeksperter fra Nederland, mener at risikoen for ulykker er 30 prosent større når du har musikk på ørene. Samtidig viser en dansk undersøkelse fra 2014 lytter halvparten av unge under 29 år på musikk mens de sykler. Og nesten halvparten av alle dansker mener at det bør innføres et forbud mot å høre på musikk mens man sykler.

Også i Norge har det vært debatt om bruk av musikk i trafikken. Trygg Trafikk har ved flere anledninger vært bekymret for bruken av hodetelefoner i trafikken. De har tall fra Transportøkonomisk institutt, som viser at distraksjoner er en viktig medvirkende faktor ved ulykker med sykkel.

Personlig så synes jeg ikke forbud er rette løsningen.En av årsakene til at jeg ikke er for et forbud mot bruk av musikk under sykling, er at det kan være situasjoner der det er mulig med musikk. For musikk er for mange en veldig viktig inspirasjonskilde under trening.

Problemet bør heller løses med opplysning og holdningsendring. Og kanskje nye tekniske løsninger. Jeg ser at det har kommet noen alternativer som er basert på bone conduction og som ikke blokkerer ørekanalen, men jeg har ikke vært borti disse, så vet ikke om de er noe bedre

Men det er viktig å være bevisst at man på sykkel er veldig utsatt. Og som «myk, men rask» trafikant, bør man ta alle mulige forhåndsregler. Det inkluderer å ikke blokkere ut ett sanseinntrykk som kan hjelpe til å unngå en potensiell ulykke.

Hva mener du? Om sykling, trafikk og musikk? Er det totalforbud som er tingen? Skru ned lyden slik at man hører trafikken? Eller kan man gjøre helt som man vil i trafikken så lenge man ikke er til fare for seg selv eller andre?


Om forfatteren

Fast tilknyttet 3atlet.no, en svært habil fotograf og involvert i en rekke triatlon-konkurranser. Han er forsker av yrke og er opptatt av utøvernes sikkerhet.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This