Livet i rasende fart

Livet i rasende fart

Å være alenemor kan være krevende å kombinere med trening for triatlon. Det vet Ailin Hem alt om. Hun er mor til fire barn og trener mer enn de fleste.

Vi er med Ailin Hem på svømmetrening utenfor Stavern, for å teste utstyr for forskning på toppidrettsutøvere. Sånt stiller Hem gjerne opp på. I dag er det svømming i åpen sjø. Det er ikke så galt å svømme ute nå på sommeren. 

– Du er alenemor til fire barn. Hvordan i all verden får du tid til å trene midt opp i matlaging, kjøring til og fra skole og barnehage og så videre? 

– Jeg tenker på det som en prioritering, trening gjør jeg gjerne etter at barna har lagt seg på kvelden, eller kombinerer det med annen felles aktivitet med barna. Jeg er god på effektivitet og det å ikke utsette ting, sier hun.

– Jeg tror alt kan løses ved og ha en løsningsorientert innstilling til ting. Det hjelper å ha energi og en motivasjon for å legge så mange timer i det over lang tid, men på en annen side savner jeg ikke å gjøre andre ting heller, annet enn og være mer i fjellet! Det blir en livsstil.

– Hvordan kan en typisk treningsuke se ut for deg?

– Et par økter om dagen er tanken, gjerne én kort økt og én «vanlig» økt. Men det er mye som må tas hensyn til når jeg har barna hjemme hver dag og har vært fulltidsstudent, så dagene er lagt opp litt etter det satte tidsskjemaet. Sommerferier og andre ferier gjør at rutinene mine blir satt på prøve, også treningsrutinene, så da må jeg gjerne være mer kreativ, sier hun.

– For min del jobbes det litt med å akseptere forholdene noen ganger, og at jeg må tilpasse meg underveis! Jeg prøver å la være å jage antall timer, fordi jeg tenker at kvaliteten på øktene er viktigere enn kvantiteten. Jeg får ikke til lange sykkeløkter i helgene fordi jeg ikke har så store barn ennå, så da må det tilpasses at jeg ikke får lange turer. Det passer fint med at jeg ikke har satset på noe fulldistanse i år, og da trenger jeg heller ikke banke inn så mange timer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Ailin Hem trives i vannet utenfor Larvik og Stavern, hvor hun bor og trener.

– Hvordan er bakgrunnen din, sånn rent idrettsmessig. Har du drevet lenge med triatlon? Og driver du med andre idretter?

– Jeg driver litt med ski, multisport, og alle grenene isolert litt også. Jeg elsker idrett og liker å konkurrere og trene variert. Triatlon har jeg drevet med triatlon i 4-5 år. Og før det har jeg drevet med mye forskjellig, men primært hest. Jeg liker så mange idretter at jeg håper jeg snart innser at jeg aldri blir så god innen triatlon som jeg kanskje ønsker, sier hun og ler.

– Hva har du gjort av konkurranser denne sesongen?

– Dessverre litt for lite. Jeg tok ankelen under oppkjøringa til ICON i juli i fjor. Og så ble jeg hjerteoperert i september, hatt to ekstreme eksamensperioder og hatt problemer med hofta … Så det har blitt en litt brokete oppkjøring. Det har gjort at jeg har valgt å ikke starte noe særlig i år, fordi jeg ikke har vært der jeg skal være, sier hun.

– Men jeg har kjørt ekspedisjon Amundsen og konkurrert i et fire dagers adventure race i Kina, noe som var helt spektakulært. Jeg har noen konkurranser på tapetet, men jeg er litt i tenkeboksen om jeg skal gi meg nå eller ikke.

– Hva er målene dine for resten av denne sesongen og neste sesong?

– Mitt store mål denne sesongen har hele tiden vært VM i agegroup i september, jeg har også et temporitt, ett 24 timers multisport race og en open water jeg vil gjøre …

– Neste sesong har jeg lyst til å satse på ski. Jeg har et stort ønske om å gå verdens hardeste skirenn i Finland, og kanskje prøve meg litt i skiskyting. Jeg trives i konkurranser hvor jeg må grave dypt og lenge. Adventure racet trigget meg mye, så om det dukker opp tre spreke mannfolk som vil kjøre et lag, er jeg ikke vond å be.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Ailin Hem har sjelden tid til å sitte stille. Som alenemor til fire barn og ihuga treningsentusiast er programmet fullt uansett.

 

– Har du en favorittøkt du vil dele? 

Jeg har mange økter jeg trives godt med, men jeg liker best de kjappe, harde øktene. Som korte tempoøkter i terrenget; det er blitt en av favorittene. Jeg føler jeg løper så fort da, siden jeg alltid har følelsen av at jeg løper så sakte. Men innimellom liker jeg faktisk å gå.

– Hvordan er treningsmiljøet i Stavern og Larvik?

– Triatleter er jo ikke kjent for å ha et super sosialt treningsmiljø, i alle fall ikke her. Men det er akkurat passe for min del, fordi øktene er så spesifikke, er de vanskelig å kombinere med andre, sier hun.

– Men når øktene åpner for fellestrening, synes jeg det som regel er lett og finne noen å trene med. Miljøet er inkluderende, og alle er positive til å bidra når vi får nye som vil prøve seg. Jeg driver med mye forskjellig, så jeg har treningspartnere fra andre miljøer også. Det tror jeg bare er bra. Flere burde tenke på at det finnes mange andre som er flotte treningspartnere, også utenfor miljøet man tilhører.

– Til høsten begynner du på Politihøgskolen. Tror du det kommer til å påvirke treningen og målene dine?

– Ja, i stor grad! Jeg er innstilt på at prioriteringene blir annerledes og at jeg ikke får tid til å trene så mye som jeg kanskje ønsker. Men det er en tid for alt i livet, og dette har jeg jobbet så hardt for at jeg ikke har noe problem med å ofre noe trening for det. Trening blir det, men spørs om triatlon vil blir prioritert. Det vil tida vise.


Om forfatteren

Fast tilknyttet 3atlet.no, en svært habil fotograf og involvert i en rekke triatlon-konkurranser. Han er forsker av yrke og er opptatt av utøvernes sikkerhet.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This