Sponset

Publisert den 19. juni 2017 | av Redaksjonen

0

– Hvor kaldt er vannet om tre måneder?

I Norge er vanntemperaturen lunefull. En våtdrakt er en fornuftig forsikring.

Andreas Mathingsdal Pedersen er en erfaren triatlet. Han blir det stadig kontaktet av vordende triatleter, ikke minst når han arrangerer svømmekurs. Da dukker det opp en rekke spørsmål.

– Noen kan gjerne spørre meg om hvordan vanntemperaturen er om tre måneder. Da må jeg medgi at det er det vanskelig å svare på.

Pedersen understreker at det er naturlig å spørre, og 24-åringen forstår at mange nybegynnere er usikre.

– Problemet er gjerne at vanntemperaturen i havet kan være veldig ustabil. Av og til opplever jeg at vanntemperaturen forandrer seg i løpet av økta. Noen steder er det kalde partier. Det kan være vann som kommer opp fra dypet, eller det kan være smeltevann som kommer ned fra fjellene, sier Pedersen.

Av og til kan vanntemperaturen falle voldsom over natta.

– Jeg har opplevd at det har vært 18 grader i vannet på kvelden, og så har det vært 12 grader neste morgen.

En god våtdrakt skal sitte trangt. Det skal være minst mulig vann på innsiden av drakten. Og du skal bruke god tid på å få den på.

De fleste norske arrangører krever at deltakerne svømmer med våtdrakt.

– Det er ikke alltid obligatorisk, men vanntemperaturen i Norge er sjeldent over 24 grader, så da anbefales det som oftest å ha på våtdrakt. Blir det enda kaldere i vannet, er det påbudt med våtdrakt, forteller Pedersen.

I konkurranser er arrangørene pliktige til å måle vanntemperaturen flere steder i svømmetraseen.

– Men det er lurt å sjekke temperaturen også før du trener. Da unngår du ubehagelige overraskelser. Kle deg etter forholdene. Du kan enten ha en trøye under våtdrakten, eller du kan svømme med hansker eller sokker. Det er ikke tillatt under konkurranser, men på trening er det greit, forteller Pedersen.

– Dessuten kan det være lurt å svømme med to hetter. Det gir ekstra god isolering. Det finnes også hetter som er laget av neopren, det vil si det samme stoffet som drakten er laget av. Da er du veldig godt isolert, sier Pedersen.

– På Norseman er det mange som svømmer med slike neoprenhetter.

Uansett er våtdrakten den aller beste beskyttelsen mot kaldt vann. Men draktene er ulike. Selv svømmer Pedersen helst med toppmodellen Zoot WikiWiki. Den er noe tynnere, og da gir den ikke samme isolasjon som noen av de andre modellene. En viss beskyttelse gir den imidlertid uansett.

– En god våtdrakt gir oppdrift, men den varmer også. Bare pass på at du er nøye med at drakta sitter riktig. Den må ikke være for stor, og den skal være trang. Våtdrakten skal sitte tett mot kroppen, slik at den ikke fylles med vann, sier Pedersen.


Om forfatterenKommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This