facebook_pixel

Tema

Publisert den 16. juni 2017 | av Redaksjonen

0

Lengre løp fører til flere belastningsskader

Ultraløp og langdistansetriatlon blir stadig mer populært. Det gir økt fokus på belastningsskader og forebygging.

Tekst: Maria Mathiassen Foto: Kai-Otto Melau

Lange og krevende utholdenhetskonkurranser blir stadig mer populært. Tall fra Kondis viser at nesten 3500 personer deltok ved norske ultraløp i 2016, og de fleste arrangementene opplevde en økning i antall deltakere sammenlignet med året før.

Den økende interessen både for ultraløp og langdistansetriatlon fører igjen til et økt behov for mer fokus på tidlig behandling av belastningsskader og forebygging.

En norsk studie publisert i 2011 fulgte 174 deltakere ved Norseman Xtreme Triathlon 2011. Deltakere besvarte et spørreskjema annenhver uke i en 26 ukers periode før konkurransen. Gjennomsnittlig antall treningstimer per uke var 11,1 timer.

Hele 87 prosent av deltakerne rapporterte en belastningsskade i løpet av perioden og mer enn halvparten rapportere betydelige problemer.

Konklusjonen av studien var at omfanget av belastningskader hos langdistansetriatleter er høyt og at belastningsskader var langt mer vanlige enn akutte skader. Funnene kunne sammenlignes med en norsk studie på elitesyklister.

Idrettskiropraktor Yngve Rogstadkjærnet har en spesiell interesse for nettopp langdistanseidretter. Han har bred erfaring fra både internasjonale konkurranser og lokalidrett og har blant annet jobbet med triatlon, sykling, volleyball, langdistanseløp, orientering og innebandy.

Rogstadkjærnet åpnet i mars i år Svolvær Kiropraktor og idrettsklinikk.

– Med klinikken ønsker vi å tilby et helhetlig idrettsmedisinsk tilbud som inkluderer både behandling, oppfølging i tillegg til løpsanalyse og kurs i løpeteknikk, forteller Rogstadkjærnet.

Og behovet for et behandlingstilbud er ikke tilfeldig.

– Nei, de siste åra har løpemiljøet i Lofoten vokst raskt med oppstart av både Lofoten Triathlonklubb og Lofoten Ultraløpeklubb.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Idrettskiropraktor Yngve Rogstadkjærnet i Lofoten registrerer en økning i belastningsskader blant utøvere innenfor ultraløp og langdistansetriatleter.

Rogstadkjærnet var i juni tilstede ved årets ultraløp under The Arctic Triple i Lofoten. Som en del av det medisinske teamet, kunne han tilby behandling og råd etter hvert som slitne og vonde bein gikk i mål på toget i Svolvær.

– Å ha slik kompetanse tilstede, i tillegg til den medisinske beredskapen, er vanlig ved de fleste idrettsarrangementer utenfor Norge, men det er ennå ikke etablert som et selvfølgelig tilbud etter konkurranser i Norge.

Kiropraktorenes idretts- og rehabiliteringsorganisasjon (tidligere norsk idrettskiropraktisk forening) ble stiftet i 2010.

– Organisasjonen jobber i dag for å gi utøvere på alle nivåer tilgang til kiropraktikk som en naturlig del av et idrettsmedisinsk team, forteller Rogstadkjærnet.

Idrettskiropraktorer har en femårig mastergrad i tillegg til etterutdanning innenfor idrett.

Ett av hovedmålene til KIRO er å ha kiropraktikk representert på idrettsarrangement, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

I 2016 var de tilstede ved flere arrangementer blant annet NM i karate, nordisk mesterskap i rugby, Norseman Xtreme triathlon, The Arctic triple Lofoten Triathlon og en rekke lokale arrangementer i Norge.

– Ved arrangementer jobber kiropraktorer sammen med leger og fysioterapeuter for å gi deltagere et bredt tilbud av behandlinger som inkluderer alt fra førstehjelp, behandling av akutte skader, recoverymassasje og forebyggende behandling, forteller Rogstadkjærnet.

Kiropraktikk går ut på å diagnostisere, behandle og forebygge forstyrrelser innenfor muskel- og skjelettsystemet.

– Målet med behandlingen er å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparatet, sier Rogstadkjærnet.

Idrettskiropraktikk er en spesialitet innenfor kiropraktikken og målet for en idrettskiropraktor er å opprettholde og forbedre idrettsprestasjoner, fremme fysisk aktivitet og helse på alle nivåer fra mosjonist til elite.

Fra 2006 fikk kiropraktorer og manuellterapeuter i Norge status som primærkontakt med selvstendig behandlingsansvar på lik linje med leger, tannleger og psykologer, og kan rekvirere billeddiagnostikk og henvise videre i helsesystemet ved behov.

Kilde: Andersen CA, Clarsen B, Johansen TV, et al High prevalence of overuse injury among iron-distance triathletes Br J Sports Med 2013;47:857-861.


Om forfatterenKommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This