– Samler på de unike opplevelsene

 

– Samler på de unike opplevelsene

Allan Hovda er på vei ut av vinterdvalen. Nå er han sulten på rekord. Og ganske mye annet.

Tekst: Fred Arthur Asdal Foto: Kai-Otto Melau og privat

Allan Hovda jaktet rekord i hele fjor. Han har samme plan i år. Tidenes raskeste norske triatlet på fulldistansen. Og førstemann til å vinne Norseman tre ganger.

Første skudd mot blinken er søndag. Da er det Challenge Venezia. Og da står den norske rekorden for hugg.

– Ja, målet er å komme under 8 timer, 26 minutter og 30 sekunder, sier Hovda.

– Og så får jeg håpe at ikke Lars Christian Vold kjører enda fortere!

At de to kameratene stiller på samme startstreken søndag, er tilfeldig. Men duell blir det like fullt. Førstemann til mål ”vinner”. Enkelt og greit.

Hovda ser for seg 55 minutter på svøm, 4 timer og 30 minutter på sykkelen og 2 timer og 55 minutter på løp. Og så beregner han fem minutter i skiftesonene. Det bør holde. Om Vold holder seg i skinnet.

Les også: 

Vold jager rekord på vei til jobb

Rekordforsøket glapp i Barcelona

Høstjakt i Barcelona

Ingen ny rekord i Nederland

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Challenge i Venezia blir arena for de to norske «gladiatorene» Lars Christian Vold og Allan Hovda, skulder ved skulder mot den norske rekorden.

– Men du skal også kjøre fort under Norseman i august. Hvordan kombinerer du de to målene?

– Norseman har mange høydemeter, men den krever også mye fart. Spesielt over Hardangervidda går det raskt, men også på de andre flate strekkene og nedkjøringene som ikke er spesielt tekniske. Det å kunne trø jevnt hard watt i en god aerodynamisk posisjon over tid er derfor nesten like viktig der som på flate løyper, sier Hovda.

30-åringen peker på at de første 25 kilometerne av løpinga også er flate.

– Med vinnertidene på løp de siste åra, så må jeg nok holde minst 15 km/t i snitt om jeg skal kunne lukte på seier. I 2015 hadde løp jeg med et snitt på 3: 52 min/km. Det vil gi ganske god tid på en flat maraton også, sier Hovda.

Han har kjørt spesifikke økter for begge deler.

– Det viktigste er fart på flatene, men du bør også legge inn intervaller med stigning. Jeg kjører ofte kombinasjonsøkter der jeg bytter på annenhver intervall flatt og annenhver med stigning.

Les også: 

Hostet blod under Norseman

Lidenskap og lidelse

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Svømming har vært Allan Hovda sin svakeste gren, spesielt etter krasj på sykkelen. Denne vinteren har han hatt en positiv utvikling.

– Og så har du «lært» deg å svømme?!

– Svømming har hele tiden vært min akilleshæl! Og er det fortsatt, men etter flere år uten forbedring, var det på tide med kraftigere tiltak. Jeg fikk Knut Ivan Rasmussen som min personlig svømmetrener, og jeg har hatt treninger med hans iakttagende og observante øyne 2-3 ganger i måneden. I tillegg har jeg virkelig stått på under øktene. Og det har gitt veldig gode og oppløftende resultater i bassenget, sier han.

Hovda mener det likevel er kun er grunn til betinget optimisme foran sesongstart i Venezia søndag.

– Utesesongen har knapt kommet i gang, og jeg må regne med litt tid for tilpasning, så forbedringene vil ikke være markante nå. Men det er uansett utrolig moro at innsatsen faktisk har gitt resultater. Jeg har jo prøvd å bli bedre de siste årene også.

– Du kjører jo flere langdistanser i år (også), men med litt mindre belastning?

– I fjor ble det fem fulldistansetriatlonkonkurranser på 12 uker, og det ble for høy totalbelastning. Derfor ble de to siste konkurransene fullført med halvveis form og motivasjon, sier Hovda.

– I år kjører du ”kun” fire fulldistanser. Det er også mye?

– Det er jo moro å konkurrere, tross alt! Men neida, jeg har kuttet den nest siste fulldistansen for å kunne gi meg selv en realistisk mulighet til å prestere på Ironman Barcelona i oktober. I tillegg blir det IM 70.3 Haugesund, Norseman og Lofoten triatlon.

Les også:

Favorittseier til Hoda i Lofoten

Til topps i Alpene

Skremmeskudd foran Norseman

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

– Jeg samler på unike opplevelser, sier Allan Hovda om hvorfor han trives i Lofoten og fulldistansen der oppe. I år kjører han for tredje gang.

– Du har virkelig lagt din elsk på Lofoten?

– Jeg samler på de unike opplevelsen og konkurranser som byr på noe utenom det vanlige.

– Er dette noe du lærte av smellen under Norseman i fjor? Da ble du sendt med ambulanse til sykehus.

– På sett og vis. Det ga meg noen tanker hva jeg egentlig ønsker her i livet. Hva er det som er aller viktigst for meg? Det er store spørsmål, men det er verdt å spørre seg. Å vinne Norseman er i hvert fall ikke det viktigste. Det å være til stede (og i live) for Jonas og Jenny betyr så uendelig mye mer, sier Hovda.

– Det har medført at jeg har profesjonalisert de fleste aspektene i min triatlonsatsning, slik at jeg skal bli så god som mulig uten å kaste bort tida på ”tull”. Nå har jeg for eksempel kuttet ut kaffe og kakepausen på sykkeltur. I stedet vil jeg komme raskere hjem og hente Jonas i barnehagen, sier han.

– All trening blir gjort med kvalitet siden jeg vet at det er tid jeg heller kunne brukt med Jonas, så den bør virkelig være verdt det.

Les også:

Kartlegging av muskelaktivering

Slik blir du en fettforbrenningsmaskin

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Hovda er analytisk og legger mye i detaljene. Her fra Klinikk for Alle, for måling av muskelaktivering i tråkket. Hensikten er å finne den ideelle sittestillingen.

– Men hva tenker du om fjorårets sesong da? Sånn sportslig.

– 2016 var egentlig et mye bedre år enn det resultatene skulle tilsi. Året var både positivt og negativt, med stor læringseffekt. Norseman-smellen gjorde at jeg fikk tatt en grundig sjekk av vitale kroppsdeler som hjertet, og fikk konstatert at det var i veldig god stand. I tillegg fikk jeg lært mye om anstrengelsesbasert lungeødem, som er innvendig blødning i lungene på grunn av belastning.

– Og nå venter en mulig ny, norsk rekord i Venezia. Og blant andre mulige trofeer til rekordsamlinga; raskeste norske utøver på Hawaii?

– Jeg ønsker gjerne å gjenvinne tronen som raskeste norske på Hawaii, men foreløpig ser jeg ikke på det som realistisk å kvalifisere meg til Hawaii som PRO, og jeg har ikke tenkt å bli AG-er med det første, sier Hovda.

– Det blir derfor noen år fram til jeg stiller på Hawaii igjen.

– Bloggen din startet med underteksten ”Drømmen om Ironman Hawaii”?

– Sant nok, men nå har jeg vært der to ganger. Og det har vært fantastisk hver gang. Men det er litt ”been there, done that”.

– Men hvis sjansen byr seg?

– Hvis jeg ser det som realistisk å få det til, så vil jeg prøve å kvalifisere meg som PRO til Hawaii. Men nå er det ingen stor drøm jeg har.

– Da blir det heller Lofoten?

– Ja, Lofoten Triathlon er en slik annerledes konkurranse. Og så drømmer jeg om å gjøre andre spesielle konkurranser som Jotunheimen Rundt, og litt forskjellige ultraløp i fantastisk natur. Det gjelder å samle de gode opplevelsene.

– Been there, done that, sier Hovda, som ikke drømmer om Hawaii lengre; i hvert fall fall ikke foreløpig.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This