– Triatlontreninga er blitt mitt fristed

– Triatlontreninga er blitt mitt fristed

Etter flere militære utenlandsoppdrag rettet Tommy Aleksandersen siktet mot triatlon.

Tekst: Fred Arthur Asdal Foto: Privat

Tommy Aleksandersen blir 40 år nå til sommeren, er gift og har to barn. Tilsynelatende streit og greit, altså. Men Aleksandersen har bakgrunn fra Forsvaret, med åtte utenlandsoppdrag bak seg. Seks ganger har han vært i Afghanistan, og to ganger har han vært på Balkan.

Nå er han stasjonert i Napoli i Italia.

– Fra å ha en veldig aktiv tjeneste, har jeg nå begrenset meg selv med fire litt roligere år hvor jeg kan fokusere på familien og ”det gode liv”, forteller Aleksandersen.

Det var en løsning som nært sagt tvang seg fram.

– Jeg måtte ha et avbrekk fra en veldig aktiv hverdag. Det ble viktig å fokusere på familien og ikke minst meg selv. Å jobbe her nede har gjort at jeg har lært å kjenne familien på nytt, samtidig merker jeg at motivasjonen og gnisten er på vei tilbake, forteller Aleksandersen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

– Mitt fristed, sier Tommy Aleksandersen som har flere utenlandsoppdrag i Forsvaret bak seg.

39-åringen har alltid hatt en aktiv tjeneste i Forsvaret som igjen har gjort at han som regel har holdt seg i god form.

– Men etter at vi flyttet ned til Italia, har jeg tatt dette opp noen hakk. Jeg har trent cirka 800 timer hvert år de to siste åra. For meg har trening og triatlon blitt mitt ”fristed”. Det er min form for terapi, forteller Aleksandersen, og han vet at han ikke er alene om å tenke slik.

– Jeg og veldig mange andre veteraner der ute har mye i ”bagasjen» fra rundene i utenlandstjeneste. Det trenger ikke nødvendigvis å være noe negativt med det, men det er «bagasje» som alltid vil være tilstede. Og for noen kan denne «bagasjen” bli tung å bære, og da er det viktig at man klarer å være åpen om det, samtidig som man tar noen grep før det blir et problem, sier en åpenhjertig Aleksandersen.

Han trenes av Mats Borgen Johansen, som sammen med kona Lise, driver Robust.

– Det siste året har Mats pisket meg rundt og på mange måter klart å strukturere treninga mi, samtidig som jeg har lært veldig mye. Det har fått meg til å se mye med nye øyne på mange måter, og det er noe som absolutt anbefales til alle andre der ute som roter rundt i blinde. Jeg trodde jeg hadde peiling til jeg møtte Mats. Og det skal mye til at en mann innrømmer det, sier Aleksandersen og ler.

Men fokuset på trening har altså handlet om mer enn fysikk.

– Fysisk trening gir en mental stimulans, og det oppfordres og anbefales som et tiltak hvis man trenger å skifte litt fokus i hverdagen. Det er det triatlontrening gjør med meg. Jeg klarer å skifte fokus og samtidig jobbe mot nye mentale og fysiske mål, forteller han.

– Det vekker krigeren i meg samtidig som det holder meg på tå hev og balansert. Jeg må få ut litt ”steam” i ny og ne. Bare spør kona mi! Haha.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Tommy Aleksandersen har trolig Norges råeste langdistansedebut; med 8 timer og 42 minutter i Challenge Venice i fjor.

For Tommy Aleksandersen er ikke treninga et aktivt valg han tar hver gang han trekker på seg lycradrakten.

– Å trene og drive med triatlon gjør meg rett og slett godt. Og jeg har ingen hindringer, bortsett fra meg selv. Jeg er min største akilleshæl. Det som ligger utenfor meg selv, kan jeg ikke kontrollere, sier Aleksandersen.

Han er blitt en varm ambassadør for idretten. 39-åringen var én av primus motorene som dro i gang Rena Triatlon i 2012. Arrangør er Åslia Ski & Triatlon. I år skal de arrangere NM Sprint for juniorer.

– Det har blitt et veldig bra race. Løypa er rask, og samtidig er den underholdende for de som er med som publikum og støtte, sier han.

– Triatlon er noe jeg anbefaler til mange jeg snakker med. Det er utfordrende, og det setter fokus på mestringsfølelse, noe som igjen vil gjøre godt uansett hvor tung bagasje man bærer med seg, sier Aleksandersen.

– I tillegg er de fleste veteraner som jeg kjenner over normalt opptatt av utstyr og ”stæsj”. Haha.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Med base i Napoli er det et stort utvalg av naturskjønne sykkelruter i distriktet.

– Du har jo noen meritter. Du ble nummer tre agegroupen din på Rimini i fjor, og nummer 21 totalt. Og du ble nummer 13 i Haugesund. Og så vant du agegoupen i Venezia og ble nummer seks totalt?

– Ja, Venezia var min debut på fulldistansen.

– Og du ble klokket inn på 8 timer og 42 minutter?

– Ja, og det var etter en utrolig dårlig svøm, samtidig som jeg ikke klarte å balansere næringsinntaket under løp. Derfor måtte jeg gå noen kilometer etter halvveis løp. På en ok dag hadde jeg klart distansen ned mot 8 timer og 20 minutter.

– Det ville i så fall blitt norsk rekord!

– Ja, kanskje. Men rekord er ikke et primært fokus for meg, som jeg ser mange andre «bloggere» har. For meg handler det om andre verdier, så får tider og resultater komme som en bonus i form av noe man kan ha på hylla.

– Hvordan ser sesongen ut i år?

– Vel, jeg skulle ha kjørt Challenge Venice igjen, men jeg sitter i stedet hjemme med et knekt og nyoperert kravebein. Så nå må sesongplanen omprioriteres.

Aleksandersen har eliteplass på Norseman, og den står foreløpig med rød ring i kalenderen.

– Det blir en god gjennomføring og en god fight før jeg skal kjøre Ironman Barcelona med mål om å kvalifisere meg for Kona Hawaii i 2018. Målet er å se hvor god jeg kan bli, slå så mange ”proffer” som mulig og pushe nye grenser. Og så skal jeg få meg en ferie til Hawaii. Det hadde vært moro å se hvor høyt man kan klatre på lista på Hawaii.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

– Å jobbe i Italia har gjort at jeg har lært å kjenne familien på nytt. Samtidig merker jeg at motivasjonen og gnisten er på vei tilbake, forteller Aleksandersen.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This