facebook_pixel

Race

Publisert den 2. juni 2017 | av Jørgen Melau

0

Swimrun på Saltkråkan

Vi ble med på swimrun-fest i skjærgården utenfor Stockholm.

I Norge er swimrun fortsatt en liten sport. I hvert fall i forhold til i Sverige. I ÖtillÖ SwimRun Utö var det 650 deltagere fra 22 forskjellige nasjoner forrige helg. Og alle som kom i mål fikk en klem av løpslederen!

Utö ligger idyllisk på utsiden av Stockholm, og byr på varmt sommervær og kalde bad. Det beste norske laget, ble Team Racetracker.no. De fikk en sluttid på 5 timer og 13 minutter, som holdt til en 30. plass.

– Vi er veldig fornøyd med løpet. I fjor var vi med på Rockman og ÖtillÖ – 1000 Lakes. Begge løpene var iskalde og vi fryktet at dette løpet ville bli like kaldt, forteller Martin Gallaher fra det norske laget.

Bare en uke før løpet var det 10 grader i vannet.

– Heldigvis kom det høytrykk, og det snudde problemet på hode. Plutselig fryktet vi varmen under løpinga. Vi kjørte kun med våtdrakt og brettet ned toppen på de lange løpeetappene. Det funket bra – vi frøs ikke i vannet og kokte ikke på land, sier Gallaher.

For de uinnvidde; swimrun er altså kombinasjonen svømming og løping. Det hele startet med ett veddemål i 2002.

Fire venner dannet to lag, og veddet om hvem som kunne komme seg raskest mellom øyene i den svenske skjærgården. Den eneste regelen var at de skulle innom alle de fire restaurantene på de ulike øyene, før de endte opp på Utö.

Swimrun var født.

Les også:

Swimrun midt i byen

Tumling i skjærgården

Artikkelen fortsetter annonsen.

I år arrangeres det 400 swimrun-konkurranser rundt om i verden. Det er klart flest i Sverige, men andre land som USA, Frankrike og Tyskland er i klar vekst.

I dag er ÖtillÖ World Championship kåret av CNN til en av de tøffeste konkurransene i verden. Den består av 65 km løp og 10 km svøm.

ÖtillÖ SwimRun Utö er en del av SwimRun World Series, som leder fram til ÖtillÖ SwimRun World Championship på høsten. ÖtillÖ arrangerer selv seks konkurranser rundt omkring i Europa.

I tillegg kan man samle poeng for å kvalifiseres til VM på andre godkjente swimrun-konkurranser. I Norge er Rockman SwimRun én av disse konkurransene.
Forrige helg inviterte de svenske arrangørene, Michael Lemmel og Mats Skotte, til en festhelg på Utö.

Lørdag var det en sprintdistanse, der løp- og svømmedistansene er kortere. Konkurransen har totalt 10 kilometer løping og totalt 2 kilometer svømming. Svømminga ble fordelt på 7 svømmeetapper. Den lengste svømmeetappen var på 430 meter. Formålet er å tilby en lavterskelmulighet for swimrun.

Søndag var hovedkonkurransen. Totalt 42 kilometer med løping og 5 kilometer med svømming, fordelt på 19 svømmeetapper. Opp mot 28 grader i lufta kombinert med svømming i vanntemperaturer ned mot 9 grader, gjorde konkurransen krevende.

Les også:

En brutal konkurranse

Et herlig avbrekk

Ekstremgigantene inngår samarbeid

Skjærgårdsindianerne våkner

Artikkelen fortsetter annonsen.

Swimrun-konkurransen Utö utenfor Stockholm hadde 650 deltakere fra 22 nasjoner. Deltakerne stiller som oftest i par, både av hensyn til det sosiale og av sikkerhetsmessige årsaker.

– Løypa var fantastisk. Det var som å løpe rundt i kulissene til «Vi på Saltkråkan», forteller Martin Gallaher.

– Men vi hadde likt om det var enda mer løping på sti. Det er der vi tar igjen de andre. Da vi kom tilbake til startområdet etter den første sløyfa, så vi at de andre lagene begynte å bli trøtte i beina. Vi løp det vi orket og passerte seks lag den siste timen, sier han.

For Team Racetracker.no er sesongen omsider i gang.

– Vi la merke til at de fleste lagene svømmer fra oss, så fram mot neste løp, som er Hagelangs i Stavanger 28. juni, blir det fokus på svømming.

I ÖtillÖ SwimRun Utö ble det for øvrig en voldsom tett kamp mellom de tre beste lagene. Vinner ble det svenske laget fra Team Garmin, bestående av George Bjälkemo og Pontus Lindberg, på tida 4 timer og 11 minutter.

I dameklassen vant Kristin Larsson og Eva Nyström fra Team Addnature Sweden/Campz på tida 5 timer og 6 minutter.

Mix-klassen ble vunnet av Jasmina Glad-Schreven (FIN) og Thomas Schreven (NED) med tida 4 timer og 31 minutter.


Om forfatteren

Fast tilknyttet 3atlet.no, en svært habil fotograf og involvert i en rekke triatlon-konkurranser. Han er forsker av yrke og er opptatt av utøvernes sikkerhet.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This