Satser på verdensrekord i ultra-triatlon

Satser på verdensrekord i ultra-triatlon

Marie Veslestaul er trolig landets seigeste triatlet. Nå drømmer hun om verdensrekord på ultra-triatlon.

Tekst: Fred Arthur Asdal Foto: Privat, Oliver Essing, Felix Shlikis og privat

Marie Veslestaul fra Vinje i Telemark er ikke den raskeste i løypa. Men hun holder helt klart på lengst. Årets sesong blir imidlertid et ”rolig” år, før hun klinker til i 2018.

Jeg skulle gjerne hatt et par artige planer i år også, men det er mye å gjøre på jobb og jeg har innsett at 2017 først og fremst vil handle om å restituere og bygge seg opp til 2018-sesongen. Det blir vel et par Ironman-distanser i sommer og kanskje en dobbel i­­ oktober, sier Veslestaul til 3atlet.

Du skal kjøre en dobbel Ironman i et hvileår?!  

Haha. Det er akkurat slik det er. Det virker kanskje litt blærete å å kalle en irondistanse for “resutistusjon”, men jeg bruker det som trening til noe lengre. I år blir det mer “lapskaus” og fjas. Alt er mentalt! Men å være skadefri er heller ikke selvsagt, og det er det lurt å minne seg selv på og være glad for.

Marie Veslestaul har for vane å ta treninga litt lengre enn de fleste. Hun har stadig en rekke prosjekter, som Ti topper på 24 timer eller sjokoladefest på Vehuskjerringa, med rikelig kaffe og kaffe på topen!

Men hun stiller gladelig opp i konkurranser også. Hun har fullført Norseman en rekke ganger, blant annet mens hun var gravid.

Eller trippel-Ironman i Lensahn i Tyskland, som hun fullførte for første gang i 2014, på 54 timer. Da hadde hun lagt bak seg 11,4 kilometer svømming, 540 kilometer sykling og 126 kilometer springing.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Marie Veslestaul har fullført trippel Ironman. Nå satser hun på verdensrekord på 5 x Ironman. Konkurransen arrangeres i Mexico i 2018

I 2014 var Marie Veslestaul tidenes første norske kvinne som fullførte trippelkonkurransen i Lensahn, og hun var den yngste deltakeren noensinne. Etter konkurransen var hun imidlertid så støl at hun måtte krabbe til doen.

I fjor deltok hun på nytt i Lensahn; bedre trent og mer erfaren Da kom småbarnsmora fra Telemark inn på drøye 40 timer. Hun ble nummer seks blant de 46 som stilte til start, vant dameklassen og slo sin egen tid med over 14 timer.

De lengste pausene hun hadde, var på 20 minutter. Det var for å bytte joggesko, plastre gnagsår og gråte fra seg smertetårer.

– Nedturene kommer, hardt og brutalt. Ofte kommer de så brått på at jeg blir overrasket over hvor kort tid det tar fra jeg er motivert og glad til tårene begynner å renne, uttalte hun til NRK i forbindelse med rekordløpet.

– Men hva tenker du når disse tankene kommer? 

– Jeg lurer meg selv hele tida. Jeg går fra å juble etter hver tiende runde i løypa, til å skrike av glede for hver eneste runde jeg klarer å fullføre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Marie Veslestaul har med seg sønnen Sakarias på så mange aktiviteter som mulig. Her fra løpestrekket under Ironman Haugesund.

Noen masse-idrett er det ikke snakk om, men i den store verden er det flere, også blant damene. Sånn sett er Marie Veslestaul på ingen måte den eneste som driver med ultra-løp eller ultra-triatlon. Her hjemme er imidlertid lista kort.

Det er ganske mange damer som springer langt, og som er med på 24-timers eller 48-timers løp på Bisliett og slikt. Men på lange triatlon er jeg den eneste. Det vil si, damelista på dobbel Ironman i verden er ganske lang, men den krymper når det kommer til trippel og lengre.

– Og nå skal du kjøre “lengre”?

Ja, neste år er planen å ta 5 x Ironman. Så da blir en dobbel ganske stutt, sier hun og ler.

Les også: 

Ironman anno 1986

Ultraman Hawaii: på drømmenes øy

Marie Veslestaul fra Vinje i Telemark er den yngste som har fullført i Lensahn i Tyskland. I 2016 vant hun dameklassen med tida 40 timer og 46 minutter.

Marie Veslestaul ler i det hele tatt ganske mye. Hun holder til på gård i Øyfjell i Telemark, arbeider på barneskolen i Høydalsmo, har et sjarmerende og vinnende vesen, og virker på alle mulige måter lik oss andre. Men en titt i treningsdagsboka hennes gir et ganske annet inntrykk.

Å få med seg kroppen, og hodet, på en slik tur er krevende. Og det er en svært pyntet sannhet når det blir framstilt som at jeg springer i fjøset og sniktrener for å få treningsgrunnlaget for det jeg holder på med.

Så hvor mye er det snakk om?

I fjor hadde jeg uker med 30 – 40 timer trening, ved siden av jobb og fjøs …

30 – 40 timer trening?!

Jeg tullet ikke trening i fjor.

Les også: 

Når langt ikke er langt nok

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Marie Veslestaul forbedret rekorden sin i Lensahn med 14 timer i andre forsøk. Det holdt til en sjetteplass blant samtlige deltakere.

I 2018 planlegger hun å kjøre 5 x Ironman. Det innebærer 19 kilometer svømming, 900 kilometer sykling og 210 kilometer løping.

– Og dette skal du gjøre sammenhengende?

Ja, konkurransen går i Mexico. Og da har jeg tenkt å sette verdensrekord på distansen. Det er i hvert fall planen.

Men du skal altså gjøre dette i ett?

Ja, jeg tenker å svømme meg ferdig, sykle meg ferdig og så løpe meg ferdig. Rekorden er på nesten 87 timer, sier Veslestaul.

– I tillegg finnes en verdensrekord på én Ironman fem dager på rad. Her er rekorden på 83 timer. Begge tidene bør være mulig å slå.

Det er kanskje ikke så mange som driver med dette?

Fem Ironman på fem dager er flere som har fullført, men det er vel bare to damer som har fullført 5 x Ironman sammenhengende.

Veslestaul begynte å svømme da hun var i midten av 20-åra. I 2018 skal hun svømme en halvmaraton. Og det er bare begynnelsen på konkurransen.

Tyske Astrid Benöhr har flere ultrarekorder, også på trippel og firedoblet Ironman. Benöhr, som i dag er 60 år, begynte med løping da hun var i 20-åra. I 1987, godt etter at hun hadde født tre barn, begynte hun med Ironman. Hun har satt en rekke verdensrekorder i løpet av karrieren, de fleste på begynnelsen av 1990-tallet

Ja, hun har pyntet resultatlistene lenge nok nå.

Det meste innlysende spørsmålet er imidlertid: Hvorfor?

Fordi jeg liker så godt å løse mentale og fysiske utfordringer. Kroppen er en fantastisk maskin, og jeg blir stadig imponert over hvor lett den lar seg trene og justere etter behov. Nå ”trenger” hodet å jobbe videre fra trippel, og så lenge kroppen spiller på lag, så vil jeg jobbe videre, sier Veslestaul.

– Forteller kroppen meg at det jeg driver med er seriøst tull, så skal jeg høre på det. Men foreløpig løser hodet og kroppen utfordringene jeg gyver løs på, på en utmerket måte. Det gjør meg lykkelig.

Hoppende glad etter målgang, men kanskje mest lykkelig over å være ferdig.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This