facebook_pixel

Tema

Publisert den 1. april 2017 | av Jørgen Melau

0

– Helt klart en fornuftig utvikling

ITU innfører ny klasseinndeling i triatlon, etter modell fra golf og kampsport.

Tekst: Jørgen Melau Foto: Privat

Det nye regelverket innebærer at de nåværende aldersklassene skrotes, og at det innføres nye, mer tv-vennlige klasser, noe som er viktig med tanke på digitale plattformer. Endringene er tenkt å tre i kraft fra 2018. Men det får konsekvenser allerede i år.

– Jeg synes det er en spennende tanke, og det er helt klart en fornuftig utvikling. Men jeg er usikker på hvordan det vil fungere i praksis, sier Linus Gottfridson, som er en ivrig triatlet.

40-åringen fra Råde i Østfold har deltatt i en rekke triatlonkonkurranser, også i utlandet. Men han har også notert seg et stigende behov for nye regler, ikke minst fordi dagens triatleter er annerledes enn de var bare for noen år siden. Og når utøverne forandrer seg, må også konkurransene forandre seg.

– Vi er nødt til å tenke nytt. Vi så det blant annet under Super League Triathlon i Australia, hvor de ristet på det etablerte. Det ga gode og spennende konkurranser, sier stevneleder i TriQuart, Fred Arthur Asdal.

Gjennom det såkalte Team Sofagris og boka ”Fra sofagris til Ironman” har han i flere år hjulpet utrente opp av sofaen og inn i triatlonsporten.

Det nye regelverket som nå innføres, er etter modell fra golf. Det vesentlige kriteriet vil være BMI, men også manglende erfaring og resultater vil være med i vurderinga.

– Så vidt jeg har forstått, er tanken med det nye regelverket å utjevne forskjellen i styrke, og dermed legge til rette for at triatleter på forskjellig nivå kan konkurrere mot hverandre, sier Asdal

– Litt flåsete sagt, men nå lønner det seg endelig å være litt tjukk.

For at klassedelingen skal fungere best mulig, vil utøverne nå oppgi vekt og/eller BMI. Dette skjer i forbindelse med medlemsregistreringen nå i april. Registreringen er påkrevd for å kunne delta i 2018-sesongen. I konkurransesesongen vil det gjennomføres sporadiske kontrollmålinger, først og fremst i forbindelse med arrangementer.

– Slik vi har forstått, vil det nye systemet kunne minne om det kampsporten har gjort i flere år, men litt mindre rigid, sier Asdal.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Frank Pedersen mener det de nye kriteriene vil kunne føre triatlon i en ny og spennende retning.

Bakgrunnen for regelendringen er erfaringer fra USA. En stadig ”voksende” befolkning byr på problemer for flere, også for arrangører som gjerne vil ha flest mulig deltakere.

– Mange har vegret seg å begynne med triatlon, fordi de uansett kommer sist. Men nå åpnes det altså for et internasjonalt regelverk som langt på vei vil være et slags fordelsprogram eller et handikapp, forteller arrangementsansvarlig i Norges Triatlonforbund, Frank Pedersen.

– Utøverne vil fortsatt bli vurdert på grunnlag av totaltid, men det innføres en jaktstart hvor utøverne med størst handikapp får en fordel i form av et forsprang, sier Pedersen.

Utøver Linus Gottfridson mener de nye kriteriene virker spennende.

– Helt rettferdig blir det aldri. Noen utøvere er født tidlig på året, andre er født sent på året. Og i femårsklassene er differensen i alder enda større.

Nå er det altså andre kriterier enn fødselsdato som skal legges til grunn. Det er til fordel for en ny gruppe utøvere som vanligvis ikke kommer høyt opp på resultatlista.

– Det er jo noen utøvere der ute som vet at de aldri kommer til å vinne, slik reglene er i dag.

Tidligere var Gottfridson i ”god stand”. I fjor fullførte han sin første fulldistanse under Ironman i København.

– Å trene så mye som jeg har gjort, er selvfølgelig helsebringende, men det er også krevende, med tanke på jobb og familie. Med et såkalt fordelsprogram, eller handikapp, vil den totale belastninga helt klart være annerledes, sier Gottfridsson.

NB: Artikkelen er publisert 1. april og er tøv og tant fra ende til annen!


Om forfatteren

Fast tilknyttet 3atlet.no, en svært habil fotograf og involvert i en rekke triatlon-konkurranser. Han er forsker av yrke og er opptatt av utøvernes sikkerhet.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This