facebook_pixel

Tema

Publisert den 30. mars 2017 | av Fred Arthur Asdal

0

– Gleden ligger i å fullføre

Almaz Mengesha ble overkjørt av en lastebil og mistet begge beina, men hun deltar i både triatlon og akvatlon.

Tekst: Fred Arthur Asdal Foto: Privat

Danske Almaz Mengesha er opprinnelig fra Etiopia, men hun har bodd i Danmark nesten hele livet sitt. Som ni-åring ble hun utsatt for en svært alvorlig bilulykke.

– Jeg tok et par skritt, og så hørte jeg lastbilen, merket den, luktet den. Den sendte ut en varme som traff kinnene mine, og eksosen stakk i nesa mi. Så følte jeg en enorm smerte gjennom hele kroppen. Jeg skrek av mine lungers fulle kraft. Og plutselig ble alt sort.

Hun ble overkjørt av en lastebil, og hun måtte amputere begge beina. Livet ble snudd på hodet. Og siden har det vært slik. Opp ned. Almaz Mengesha er Danmarks eneste triatlet med to amputerte bein. Det har imidlertid ikke hindret henne fra å være aktiv, verken innen idrett eller på andre arenaer. For den som gir seg, er en lort. I hvert fall hvis vi skal tro Astrid Lindgren.

Og livet er jo som kjent ikke for amatører, og det finnes en glede i å overvinne det som er vanskelig. Så nå driver 42 år gamle Almaz Mengesha med både akvatlon og triatlon.

Annonsen fortsetter etter annonsen:

 

– Gleden ligger i å fullføre, sier danske Almaz Mengesha som skal delta i Kristiansand i slutten av juli.

– Det er fantastisk, sier Almaz, som har drevet med triatlon i to-tre år.

Hun er ikke langdistansetriatlet, men hun begrenser seg ikke nødvendigvis til de korteste løypene.

– Distansene er ikke noe problem. I Danmark kjører jeg gjerne den olympiske distansen, sier hun og legger til:

– Men jeg er jo egentlig ikke triatlet. Jeg er historieforteller. Triatlon er noe jeg jeg bruker til å fortelle om de saker jeg er opptatt av, blant annet Afrikas heksebarn, de fattigste og mest utsatte barn i verden.

Hun har tre barn, har gitt ut bok og er ambassadør for organisasjonen DinNødhjælp, som i fjor ble verdenskjent da de hjalp det lille ”heksebarnet” de kalte Hope. Den to år gamle gutten var utstøtt av stammesamfunnet da han ble tatt hånd om.

– I triatlon er det snakk om å mestre; å finne gleden i å fullføre. Men det handler også om å bidra til å hjelpe små barn som ikke har det bra, som lille Hope, sier hun.

– Og hvis det samtidig kan bidra til at andre funksjonshemmede også ønsker å delta i triatlon, så er jeg bare glad for det.

Les også om Team Tvilling-prosjektet i Haugesund. 

 


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This