Kristian Blummenfelt fortsatt i tet

Kristian Blummenfelt er vår fremste utøver og har fortsatt et forsprang på de øvrige norske utøverne.

Kristian Blummenfelt fortsatt i tet

Kristian Blummenfelt har fortsatt et godt forsprang på de øvrige norske utøverne. Nå skal han stabilisere seg i verdenstoppen.

Tekst: Jørgen Melau Foto: Mikal Iden

2016 var et travelt år for Kristian Blummenfelt, som nå er ranket som nummer 11 i verden. For triatlon-interesserte nordmenn var det mange høydepunkter, og OL i Rio i august var helt klart ett av dem.

Men Blummenfelt er på ingen måte i mål. Han har knapt nok begynt. Og fra Brownlee-leiren har det allerede blitt ytret at de frykter norske Blummenfelt i Tokyo.

Rett etter nyttår traff vi Kristian Blummenfelt på Olympiatoppen i Oslo. Da var han på en samling for utøvere som Olympiatoppen har som målsetting å sende til OL i Tokyo i 2020. Og Blummenfelt matet på, nært sagt som han pleier.

– Mye mengde, enkelt og greit! Det er om vinteren det er enklest å finne tid til å få lagt ned grunnlaget jeg trenger utover i sesongen. Siden jeg kom hjem fra høydeleir i Sierra Nevada i begynnelsen av november har det blitt mye trening innendørs. Så å si alt av sykkel har blitt gjort innendørs på balanserulle, og det meste av løpinga blitt gjort på mølle. Det er ekstremt effektivt, både fysisk og psykisk, sier Blummenfelt.

Men nå får vestlendingen imidlertid luft under vingene.

– For øyeblikket er jeg på en tre ukers camp på Las Playitas i Spania sammen med de andre utøverne på landslaget, hvor vi gjør de siste forberedelsene før sesongstarten.

Under den spanske sola får Blumenfelt andre forhold enn på balanserulla hjemme i Bergen.

 

Og sesongstarten, den er i Abu Dhabi 3. og 4. mars. Det blir et stjernespekket show i ett av de sju emiratene som utgjør de Forente Arabiske Emirater. I fjor vant Mario Mola og Jodie Stimpson. Årets første konkurranse vil gi en god pekepinn på hva vi kan se i løpet av sesongen. Blummenfelt kom i fjor på 23. plass. I år er ambisjonen høyere.

Men før det skal han trene. Mye. Og hvile.

– Da ligger som regel på sofaen med beina høyt, en god TV-serie og slapper av til neste økt. Jeg kjører tre økter om dagen, så da handler det i stor grad om å la beina hvile mest mulig mellom hver økt.

Blummenfelt deltok på mange konkurranser i 2016. Mange husker nok godt at han var Norges første triatlondeltager i OL gjennom tidene. I Rio i august sto 23-åringen på startstreken sammen med resten av verdenseliten, mens hele triatlon-norge fulgte stolt med på storskjermer, smarttelefoner og camping-tv´er. Briten Alistair Brownlee vant. Vår mann kom på 13. plass.

Men hva husker ”Blu” selv best fra 2016?

– Det er vanskelig å plukke ut et løp fra 2016 som jeg husker ekstra godt. Både det å vinne min første W-cup i Cagliari og å løpe inn til podium helgen etter i VM-serieløpet i Yokohama var kjempekjekt. Men om jeg må velge et løp så blir det første etappe i Fransk cup i Dunkerque.

For mosjonister kan det være vanskelig å se Blummenfelt skal bli enda bedre. Det går svært fort i alle disipliner. Men bergenseren har selvsagt god kontroll på hvordan han må legge opp treningen. Hvilke disiplin mener han selv trenger mest forbedring i 2017?

– Svømminga har så langt vært min lille akilleshæl når det kommer til triatlon. Der har jeg vært veldig sårbar, og til tider har jeg havnet veldig langt bak teten. Hovedmålet med vinteren har vært å heve svømminga slik at jeg alltid er godt nok til å henge med i førstegruppe ut på sykkel. Klarer jeg det, så gir jeg meg selv et mye lettere utgangspunkt for å sykle og løpe bra.

Gjennom vinteren har derfor Blummenfelt syklet mye mindre enn vanlig, i snitt 4-5 timer per uke. Dermed er det blitt mer tid til å fokusere på svømminga. Sammen med trenerne har de lagt inn ekstra økter og blitt enda flinkere til å styre intensiteten i bassenget.

Sammen med landslagsmakker Gustav Iden har Blummenfelt siktet seg inn mot OL i Tokyo i 2020. Første steg blir tatt i «labben» på Olympiatoppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Kristian Blummenfelt omtales gjerne som en av de norske idrettsutøverne som trener mest. Men arbeidsmengden gir sjelden plass i historiebøkene. Langt viktigere er resultatene. Og 2016 har vært et løft for ham. Blummenfelt er etter 2016-sesongen ranket som nummer 11 i verden.

Og med en historisk OL-deltakelse og flere verdenscup-seiere, var det ikke overraskende at han i vinter ble kåret til Årets Utøver av Triatlonforbundet. Hederstegnet er først og fremst en anerkjennelse av innsatsen og prestasjonene. Men det betyr også at han er forbilde for mange unge triatleter rundt omkring i Norge. Og slikt inspirerer ham.

Men hvilke forbilder har han selv?

– Alistair Brownlee! Ganske enkelt fordi en er den desidert beste triatleten vi noen gang har sett. Han har en ekstrem vinnermentalitet og evne til å prestere når det gjelder. Styrken hans er at han har ingen svakheter. Han kan vinne en konkurranse på så å si alle mulige måter.

Blummenfelt er ranket som nummer 11 i verden. Nå sikter han seg inn mot å stabilisere seg i toppen.


Om forfatteren

Fast tilknyttet 3atlet.no, en svært habil fotograf og involvert i en rekke triatlon-konkurranser. Han er forsker av yrke og er opptatt av utøvernes sikkerhet.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This