– Det begynte som en spøk som har tatt litt av, kan du si

– Det begynte som en spøk som har tatt litt av, kan du si

Mange kvapp da Lasse Finstad fra Bodø vant Celtman i fjor; bare 20 sekunder fra løyperekorden. Nå sikter han mot VM på Hawaii.

I løpet av tre år har Lasse Finstad gjort seg bemerket med en rekke gode resultater innen triatlon, heriblant en sjuendeplass i NM i Haugesund. Og det er ikke selvfølgelig. Fra tidligere av har de sportslige merittene stort sett begrenset seg til å vokte målstengene på Aspmyra i Bodø.

– Det begynte som en spøk som har tatt litt av, kan du si.

27-åringen er i Oslo. Han gjør en sving innom JBS Sport i Vikaterassen i Oslo for å hente ny sykkel og en prat. Så er han på vei videre med kurs for en treningssamling på Gran Canaria hvor han skal mate mil på mil sammen med landslaget.

– Det var ikke innlysende at jeg skulle starte med langdistansetriatlon, nei.

Fullstendig ukjent med trening var ikke Finstad. Men når han ”fokuserte på arbeidsoppgavene”, handlet det mest om fotballmålet til Bodø/Glimt. Og ”spøken”? Det var Norseman i 2014.

– Da jeg stilte til start på ferga i Eidfjord, hadde jeg knapt erfaring med triatlon. Jeg hadde nesten ikke svømt tidligere, og jeg fikk sykkel to måneder tidligere. Den lengste sykkelturen jeg hadde, var 100 kilometer, forteller Finstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Like fullt; Finstad kom i mål som nummer 66. Med en bøtte med erfaring og fast bestemt på at han skulle gjøre det bedre neste gang.

Og i sommer ble det nesten løyperekord under Celtman, som er det skotske motstykket til Norseman.

– Rett etter målgang var det litt ergerlig, for jeg visste ikke at jeg var så nær rekorden.

For 2017-sesongen er hovedmålet Ironman Hawaii, med kvalifisering i Ironman Sør-Afrika. Deretter følger Ironman 70.3 Elsinore og ny runde i Norseman.

– Jeg trener både målbevisst og effektivt med en økt før arbeid og en økt etter arbeidstid, sier Finstad.

– I tillegg kan det fort bli en hissig økt i lunsjen.

– Men du er fortsatt småbarnsfar med fulltidsjobb i Forsvaret?

– Det handler om disiplin, om å orke å stå opp tidlig for en treningsøkt selv om det mest behagelige hadde vært å sove litt lengre.

Da Lasse Finstad vant Celtman i sommer, var han uvitende om at han var 20 sekunder fra løyperekorden.

Utenom sesongen kjører Finstad treningsuker på mellom 10 – 20 timer, men med variasjoner på grunn av jobben. I treninga prioriterer han alltid å få lagt inn intervall på sykkel og løp rundt terskel.

Utenfor sesongen blir det mange rolige økter.

– Da handler det om å tilpasse kroppen til de belastningene som kommer senere. Derfor økes også intervalltida uke for uke, slik at det blir en naturlig progresjon, sier Finstad.

Og blir det noen uker med mindre trening, blir de gjennomførte øktene desto mer intensive.

– Mottoet er kort og klart: ALLE har tid til trening!

Finstad er glad for muligheten til å delta på Gran Canaria sammen med landslaget. Der får han testet både sykkel, varmen og bekledning. Mild vinter til tross; i Bodø er det lenge mellom dagene Finstad kan sykle ute i shorts.

– Det gleder jeg meg til, med varme og mye fine folk. Jeg sykler på en Quintana Roo PR6, som gir god aerodynamikk og komfort. Sykkelen er helt ny, og jeg har kjørt en bikefit for optimal sykkelstilling, men å få prøvd den på vei er alltid en klar fordel, sier Finstad, som sesongdebuterer i Sør-Afrika allerede i april.

– Og så skal jeg teste noen de nye komponenter fra XLab, for oppbevaring av drikke, ernæring og reserveutstyr, sier han.

– På kroppen foretrekker jeg å bruke hel tridrakt. Det viktigste er at den sitter godt, at den ikke gnager og at den har gode oppbevaringslommer gjennom hele konkurransen. På langdistanse handler det jo mye om å unngå uhell og å ha nok næring tilgjengelig, sier Finstad.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This