facebook_pixel

Et vestlandsk bidrag til sinnets munterhet

Kona Caroline og Lars Zachariassen er sammen om tre barn og Instagram-profilen TriatLars.

Et vestlandsk bidrag til sinnets munterhet

Lars Zachariassen fra Bryne er regjererede klikk-konge blant mikrobloggerne. Nå skal han blogge på ordentlig.

Første gangen Lars Zachariassen fra Bryne svømte i bassenget, brukte han én time på 400 meter. Nå sikter han seg inn mot Norseman. I august kaster han seg ut fra ferga i Eidfjord …

Brems litt! Historien om Lars Zachariassen kunne vært av den vanlige sorten, om sofagrisen som blir triatlet og Ironman. Eller det kunne vært om den tidligere idrettsutøveren som gikk lei, men som fant tilbake til idrettsgleden da han prøvde seg seg på triatlon.

Ja, slik kunne det gjerne ha vært. Men det er ikke til å komme forbi at historien om Lars Zachariassen i stor grad handler om Instagram. På Instagram har han på rekordtid bygget seg en skare av følgere på nærmere 40.000 mennesker verden over.

Nå gir han seg i kast med ”ordinær” blogging, på triatlars.com.

– Forskjellen er ikke så stor, som man skulle tro. Instagram er det vi kaller for mikroblogging. Med et stort fokus på bilder.

– Så du skal ikke trappe ned på Instagram?

– Nei, snarere tvert imot. Her blir det full fres framover. Men jeg kjenner fra tid til annen at jeg savner orda. Og på bloggen skal jeg kunne skrive litt mer reflektert og utførlig enn jeg kan på Instagram. Og så skal jeg skrive på norsk.

Fru Zachariassen figurerer stadig i bildene til TriatLars. Ofte er hun ofret til fordel for kone nummer to: Temposykkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Lars Zachariassen kom deisende inn i norsk triatlon for to år siden. Plutselig var han overalt, men først og fremst på Instagram. Alltid blid og energisk; som en mosjonerende duracell-kanin, med et muntert skråblikk på det meste. Men aller mest på seg selv.

Gjennom bildene har Zachariassen raskt fått et renomme i de sosiale kretsene på internettet. Han publiserer jevnlig, som regel ett til to bilder om dagen. Og rundt i verden sitter hordene med telefonene og edb-maskinene sine og humrer, liker og kommenterer på oppdateringene hans; enten han kysser på en fisk, vugger ungene iført tempohjelm eller ligger som et slakt med en blodig øks ved siden av seg.

Triatlars er som melkesjokoladen; et hyppig bidrag til sinnets munterhet.

– Men den som har det aller mest morsomt er nok meg selv, sier Zachariassen.

Han ler høyt og hjertelig. Ofte. Han er en munter fyr; ikke langt unna sitt digitale alias.

Men på spørsmål om ”hva det er med bildene som slår an”, blir han for en gangs skyld stille.

– Klikk-kongen? Det er ditt ord. Nei, si det. Jeg prøver å publisere hyppig, helst daglig. Og så kommer bildene på omtrent på samme tid på døgnet, slik at de som er interessert, vet omtrent når det neste bildet blir publisert.

– Akkurat det er det vel mange som gjør?

– Ja, jo. Det er sant.

Det er ikke til å stikke under et sykkelsete at Instagram liker Triatlars. (Og vice versa, bare så det er sagt.) For med nærmere 40.000 følgere på Instagram er han norsk triatlons udiskutable stjerne. Ingen over, ingen ved siden, for å holde oss til skåla med melkesjokolade.

– Helt fra begynnelsen har jeg vært bevisst på hva slags bilder jeg legger ut. Instagram er full av glansbilder og glorete motivasjonssitater, og det var jeg ikke interessert i. Jeg ville ha noe annet, noe som kunne fortelle på mitt vis hva jeg holdt på med.

TriatLars spiller gjerne på lag med sponsorer og samarbeidspartnere; alltid med et glimt i øyet.

– Vi forsøker å skjerme ungene så ofte som muig, sier Lars Zachariassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Så hva holder Lars Zachariassen med? Tja, i følge ham selv er han en vanlig fyr som ga seg i kast med triatlon for første gang for et par år siden. Tidligere drev han med turning i tenårene, og han deltok i EM, ved siden av at han kapret åtte NM-gull i troppsgymnastikk.

Gymnasten ble imidlertid fanget av ”andre interesser” etter hvert. Turnskoa ble lagt på hylla, og han havnet på sofaen som så mange andre. Men så kom han tilfeldigvis i kontakt med Bryne Triatlonklubb, og sofagrisen forsøkte seg på både svømming, sykling og løping. Og fra første dag hadde han kameraet sitt med seg.

– Klubben har vært helt enestående. De har tatt imot meg på en fantastisk fin måte. Jeg har lært så utrolig mye, og jeg har blitt kjent med en rekke flotte mennesker.

Zachariassen får mye av andre mennesker. Slik er det også i sosiale medier.

– Tida på Instagram gir meg mye energi. Sånn har det vært helt siden oppstarten. Det tok jo egentlig av helt fra begynnelsen av, sier han, og forsøker igjen å forklare hvorfor han lyktes:

– Vel, jeg var i hvert fall tidlig bevisst hvilke emneknagger jeg brukte og hvilke andre profiler jeg likte. En annen viktig grunn til at jeg har fått så mange følgere, er nok at jeg har blitt repostet mye av andre ”store” på Instagram.

Selv for TriatLars har døgnet bare 24 timer, så da gjelder det å multitaske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Nå får 28-åringen et par hundre nye følgere hver dag. På det meste har han over 3.000 mennesker fra hele verden som trykker liker på ett av de mange bildene.

– Jeg tror at folk liker at det er annerledes. Jeg bruker mye humor helt bevisst, men det er vanskelig med humor. For det er jo ikke slik at vi alle ler av det samme.

Å poste bilder med glimt i øyet har også en annen funksjon utover å bli ”likt”. Rogalendingen er glad hvis han kan bidra til å spre treningsglede.

– Jeg arbeider som fysioterapeut, med vekt på å motivere andre. Jeg er oppriktig glad i alt som har med folkehelse å gjøre, og jeg håper at TriatLars kan inspirere noen til å bevege seg.

Mange av motivene finner Zachariassen i nærmeste omegn, enten det er utenfor rekkehusene i byggefeltet på Tu eller det er under en løpetur rundt Melsvannet. Men ofte går han knapt nok ut av senga, og fortsatt sammen med kona.

– Jeg vet jo at triatlon kan være en tidkrevende idrett, og mange mener treninga kan forsure parforholdet. Men dette er noe vi er sammen om. Mange reagerer på at familien er med på mange av bildene og at vi er så private. Men dette er det ”vi” som gjør, ikke ”jeg”. Samtidig forsøker vi å skjerme ungene i stor grad, med tanke på ansikter og gjenkjennelse. Slik har det vært fra dag én.

Kona er for øvrig ikke hvem som helst. I dag heter hun Caroline Zachariassen. Tidligere het hun Dølen til etternavn, og hun var en av våre aller beste turnere. På merittlista har Caroline fra Drammen tre barn og mer enn 50 gull fra NM og nordisk. Og under EM i Malmø i 2010 tok hun gull i troppsturn.

På bildene til ektemannen spiller hun imidlertid en ganske annen rolle. Her sitter hun gjerne i tralla bak sykkelen, med en fiskestang i fanget og med en BH på kroken – for å motivere mannen til å tråkke videre.

– Jeg har lagt merke til at mange som driver med triatlon sliter med dårlig samvittighet overfor konene sine, fordi de bruker så mye tid på idretten, sier Zachariassen, som heller spiller på lag med ektefellen.

– Caroline vet hva det vil si å bruke mye tid på idretten. Men med hus, jobb og unger må vi planlegge det aller meste. Vi er et team, og hver søndag setter vi oss ned og planlegger uka i detalj, sier Zachariassen.

Lars Zachariassen var en skiftenøkkel i bassenget da han begynte med triatlon for to år siden. Nu går alt så meget bedre.

Tempohjelm og familieliv er blant signaturene til TriatLars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Zachariassen medgir at det tar tid å pleie Instagram-profilen. Det skal likes, repostes og kommenteres.

– Men jeg tror mange nesten hadde blitt skuffet over å vite at jeg ikke har nesa ned i mobilen hele tida. Og at jeg er veldig tydelig på av- og på-knappen.

Det tar imidlertid å finne fram til motivene og påfunnene. Og selv om han har opparbeidet seg noen gode arbeidsvaner, velter også det kreative og morsomme seg inn i kalenderen.

– Jeg får heldigvis mange av ideene til tekst og bilde når jeg trener.

Det betyr at han får tenkt ut nye ideer cirka ti timer i uka, enten det er i frisk bris langsmed Jær-strendene, eller i the pain cave i kjelleren, med babycall-en i umiddelbar nærhet.

– Jeg setter alltid familien foran treninga! Men det handler mye om å trene smart, enten det er transport på vei til og fra jobb eller det er å stå opp tidlig om morran.

TriatLars tar gjerne leserne med inn i de innerste gemakker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

– Og nå venter Norseman?

– Ja, det var en strek i regninga. Jeg har selvfølgelig lyst, men med planer om nytt huskjøp og omringet av tre små gutter og en vakker kone … I tillegg var hele desember rammet av kronisk omgangssjuke. Vel, det skal holde hardt. Sånn virker det akkurat i dag i hvert fall, sier han.

– Neida, Norseman er konge. Men jeg vinner ikke. Ikke trener jeg mest og ikke trener jeg best. Likevel, jeg ser fram til opplevelsen. Det blir spennende å se hva kroppen virkelig tåler. Og så er det en god inspirasjonskilde når våkenettene blir som lengst og hardest!

– Du har det travelt, med andre ord?

– Ja, men det er bare stas å ha det travelt. Alt går jo!

– Det ble travelt på E39 i forrige uke også? Kona di fødte på motorveien.

– Ja, veldig plutselig meldte barnet seg. Og da fikk vi bråttom med å komme oss til sykehuset. Da ble det så travelt at jeg dro avgårde med en kettlebell i fødebagen og rygget rett i naboens bil som stod parkert i tunet. Og minutter senere var jeg plutselig jordfar midt på E39.

– Og da havnet du midt i beste sendetid!

– Jeg går ikke av veien for litt oppmerksomhet, men akkurat dette var ikke tilsiktet. Heldigvis er jeg gift med en maskin av en kvinne. Hun er bare så helstøpt rå. Jeg er veldig, veldig imponert.

– Så hva skjer videre denne sesongen?

– Nei, det er vel ganske fullt allerede, med jobb, familie, Norseman og klubben. Men vi får se om det blir plass til noen sprell. Jeg har noen ideer. Men hos oss er det jo slik at jeg bestemmer, og kona sier nei. Haha.

En travel hverdag … som stort sett henger sammen.

 

Verden er enkel å håndtere, med mindre man rammes av omgangssjuke eller, enda verre, forkjølelse.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This