facebook_pixel

Race

Publisert den 11. januar 2017 | av Fred Arthur Asdal

0

Satser på norsk rekord i VM

– Vi lever bare én gang, og jeg skal sannelig leve mitt liv, sier Per Morten Ellingsen som nå trapper opp mot Ironman Hawaii.

Tekst: Fred Arthur Asdal Foto: Privat og Kai-Otto Melau 

Blant norske agegroupere er det få som har vært stødigere enn Per Morten Ellingsen. Derfor gikk det et gufs igjennom de fleste da han i høst signaliserte at tida var moden for å tenke annerledes.

Men denne uka kunngjorde Ellingsen at han satser videre som superdupermosjonist. Nå sikter han seg mot ny norsk rekord på Hawaii.

– Jeg kunne ikke fortsette slik jeg har gjort de siste syv månedene. Med vaktordninga var det umulig å banke ut mer enn ti timers trening, men nå har jeg fått på plass en betydelig endring i jobbturnusen, i tillegg har jeg fått en mer helhetlig livssituasjon. Sammen med noen sponsoravtaler, gjør det at jeg nå kan satse videre, sier Ellingsen.

– Samboeren øker sin stillingsprosent tilsvarende det jeg har gått ned, så da får jeg helt klart satse på en ny Hawaii-tur, ja. Om ikke annet, så på grunn av husfreden.

Ellingsen vil trappe ned til 50 prosent i en toårsperiode, men han vil ikke kalle det noen storsatsing.

– Menn over 40 år som satser skikkelig, er det bare noen få av. Ole Einar Bjørndalen er et hederlig unntak. Og jeg skal på ingen måte bli best i verden, sier Ellingsen.

– Det vil si, det er nettopp det jeg skal, men altså, i min aldersklasse. Og det er det bare én norsk, mannlig utøver som har gjort tidligere, sier han.

– Kall det gjerne en patetisk midtlivskrise, men alt tatt i betraktning, så er ikke dette noe stort. Jeg gjør det fordi jeg vil og fordi jeg kan. Vi lever bare én gang, og jeg skal jammen forsøke å leve mitt liv, sier Ellingsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen. 

Per Morten Ellingsen er best på de lengre distansene, men han mestrer også de korte, som her i Larvik.

En vesentlig forklaring på satsinga er kjærligheten til sporten.

– I høst følte jeg at jeg ble tvunget til å slutte. Da forstod jeg hvor mye denne livsstilen betyr for meg. Og det viktigste er ikke konkurransene, men veien fram dit. Det å trene, bygge seg opp litt dag for dag, kjenne at man er i kanonform. Dette er en følelse som det ikke går an å kjøpe seg. Det er noe man må gjøre seg fortjent til!

Ellingsen fortsetter som en del av Team Smartfish; mye på grunn av samarbeidsavtalene.

– Dermed stjeler ikke satsinga av familiens matbudsjett.

Men hensynet til lagmedlemmene legger han også betydelig vekt på. Spesielt har han latt seg inspirere av teamkompis Hans Christian Tungesvik.

– Jeg hadde bestemt meg for å satse videre, med et spesielt fokus på klasseseier og norsk rekord på Hawaii, allerede da han vant sin aldersklasse i høst

– Men dermed glapp muligheten til å bli første norske mannlige triatlet som vinner sin aldersklasse på Hawaii?

– Egentlig er jeg litt lettet. Jeg er i hvert fall ikke skuffet. Jeg ble veldig glad da han vant. Og da forstod jeg at det ER mulig, og det trengte jeg kanskje. Jeg er jo kjent som en nøktern realist i triatlonmiljøet, som sjelden går høyt ut og varsler med flagg og ballonger at jeg skal erobre verden, men nå gjør jeg det, og det føles helt rett!

Per Morten Ellingsen er på ingen måte ukjent med Ironman Hawaii. Høsten 2015 satte han norsk løyperekord med tida 9 timer, 12 minutter og 18 sekunder. Samtidig ble han nummer tre i sin aldersklasse, M40 – 44.

– Hva kreves nå?

– For noen år siden deltok tyske Christian Mueller, og han var helt rå. Han vant i 2012 og 2013 med henholdsvis 8 timer og 54 minutter og 8 timer og 41 minutter. Men det er helt fantastiske tider! Begge gangene var han 20 minutter foran andremann i klassen. De siste tre åra har vinnertida i aldersklassen vært enten 9 timer og 3 minutter eller 9 timer og 9 minutter, så med en sluttid rundt ni blank, bør muligheten absolutt være tilstede.

Artikkelen fortsetter under annonsen. 

Ellingsen mener selv han løper forholdsvis lite og vil øke mengden i 2017.

Ellingsen er analytisk anlagt, og han er ”beryktet” for sin evne til å fastslå sin egen sluttid allerede før konkurransene. Sub9 på Hawaii krever en stram tidsplan.

– Å barbere 12 minutter på rekordtida mi, skal bli tøft. Det var et henimot perfekt løp, og jeg vet mer enn noen hvor hardt det var. Men jeg tar det bitvis. Planen tilsier at jeg skal knipe to minutter på svømminga, fem minutter på sykkel og fire minutter på løp. Det betyr 1 time og 3 minutter på svøm, 4 timer og 46 minutter på sykkel og 3 timer og 5 minutter på maratonen. Og så får jeg knipe de siste sekundene i skiftesonen.

– Sykkeltida di står for halvparten av ”barberinga”.

– Kapasiteten MÅ økes. Og jeg tror det viktigste blir syklinga. Å forbedre tida med seks minutter betyr 10 – 15 høyere normalisert watt. Minst fem av wattene skal jeg klare ved hjelp av optimalisert utstyr, sier Ellingsen.

– Hvordan da?

– Jeg skal investere i et nytt tempostyre, og så skal jeg sykle med keramisk lager i krank og trinsehjul.

– Og på løpinga?

– Fire minutter raskere tilsvarer 5,7 sekunder per kilometer. Jeg løper i utgangspunktet ”lite”, og med mer løping og 1-2 kilo lavere kroppsvekt, bør det gå.

Ellingsen tar sikte på å kvalifisere seg i Sør-Afrika i begynnelsen av april.

– Det er alltid fordelaktig å kvalifisere seg så tidlig som mulig. Så kan jeg heller konsentrere meg om noen utvalgte 70.3-konkuranser gjennom sesongen.

– Og når du sier det, så pleier det gjerne å bli slik?

– Det blir IKKE lett, men det er heller ikke umulig.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This