facebook_pixel

Trening

Publisert den 9. januar 2017 | av Kari Lingsom

0

Her er det triatlontrening på kokepunktet

Det norske triatlonlandslaget har startet forberedelsene mot OL i Tokyo i 2020. 

Tekst: Kari Lingsom Foto: Jørgen Melau

Gustav Iden og Kristian Blummenfelt er tilstede sammen med flere eliteutøvere fra andre idretter på Toppidrettssenteret. De har også med seg sportssjef Arild Tveiten, fysiolog Johnny Hisdal og forsker Jørgen Melau.

– På denne Tokyo-samlingen ønsker vi å måle hvordan utøverne presterer på test under vanlige forhold (18 grader og normal luftfuktighet) og under Tokyo-forhold, sier Arild Tveiten.

I testen er Tokyo-forhold definert som 33 grader og 70 % luftfuktighet. Det er en smule varmere enn de 13 minusgradene som i dag vises på gradestokken utenfor vinduet hos Olympiatoppen.

– I første omgang ønsker vi å se hvordan disse forholdene påvirker prestasjonen. I tillegg gjør vi målinger for hvordan kroppstemperaturen økes under aktivitet, forklarer sportssjefen.

Det er her forsker Jørgen Melau kommer inn. Han har allerede sett på hvordan svømming i kaldt vann påvirker kroppen, og hvilken effekt ekstreme utholdenhetskonkurranser som Norseman Xtreme Triathlon har på systemet vårt.

– Nå kartlegger vi hvordan utøverne responderer på varmen og hvordan prestasjonen endres i et annet klima. Denne kunnskapen skal selvfølgelig brukes til konkrete klimatiltak, informerer Melau som er svært glad for å få teste dette på olympiske utøvere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hver utøver utstyres med fire målere som gir viktig informasjon om kroppstemperaturen. Målerne plasseres på arm, nakke, skulder og legg.

Teamet som gjør testene måler kroppstemperaturen på alle utøverne underveis. Dette gjøres ved at de svelger en temperaturmåler i pilleform. Slik kan Melau og Hisdal følge utøvernes temperatur kontinuerlig.

Under testen gjennomførte utøverne standardiserte laktattester på tredemølle i normal temperatur. Det vil si en steptest med 5 minutters drag og ett minutt pause. Så langt meldes det om imponerende resultater fra triatletene, uten at endelige resultater kan offentliggjøres ennå. Det som kan røpes, er at Kristian Blummenfelt løper denne testen med en fart på henholdsvis 16, 17, 18, 19, 20 og 21 km/t!

Videre gjennomførte deltakerne de samme testene i 33 graders varme og med 70 % luftfuktighet. På sin Instagram-konto innrømmer Blu at det blir «interessant å se på endringene varme og luftfuktighet gir i kveld».

Arild Tveiten forteller at ingen av utøverne får vite noe om resultater, verdier eller annet før etter at begge testene er avsluttet, men at prosessen er nyttig, er det liten tvil om.

Selv ser Tveiten frem til å se hvilke forandringer som skjer og hvor store de individuelle forskjellene er mellom utøverne.

– Det vil påvirke våre forberedelser, da vi må sørge for å være best forberedt av alle på de forholdene vi kan forvente oss.

Artikkelen er publisert i samarbeid med Norges Triatlonforbund


Om forfatteren

En av Norges beste triatleter. Hun er en aktiv blogger (fullfartlingsom.no), og hun er også deltidsansatt i Norges Triatlonforbund for å arbeide med kommunikasjon.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This