facebook_pixel

Fra rocker til mosjonsmisjonær

Fra rocker til mosjonsmisjonær

– Målet mitt er å vise at alle kan. Jeg kunne nemlig ikke i det hele tatt. Og det eneste som stopper deg, er viljen til å forsøke, sier Stein Tore Foss fra Risør.

Stein Tore Foss fra Risør er kanskje mest kjent som @lekeloperen. På Instagram har han gradvis bygget seg et publikum som lar seg sjarmere av de stadige bildene hans. Som regel med løpesko, men også med våtdrakt eller på sykkel.

– Jeg gleder meg veldig til å delta på mange konkurranser til neste år. Til å bli bedre og bedre. Jeg kommer ikke til å vinne noe som helst, men jøsses så moro jeg skal ha det allikevel.

At Foss er en erklært mosjonsmisjonær, er ingen selvfølge. Tidligere var han nemlig glad i en fest og i å ha rumpa plantet i sofaen sammen med tv-serier, filmer eller PlayStation.

– Sammen med samboeren var jeg en ivrig ivrige festival- og konsertgjenger i mange år, forteller han.

– Men da vi fikk ei datter for fire år siden, ble det betraktelig mye mindre festing, konserter og slike ting, og det var en helt naturlig overgang. Men noen form for idrett eller aktivitet var ikke aktuelt. Jeg hadde riktignok drevet med noen småtteri tidligere, men det var ti år siden, sier han.

Stein Tore Foss bor i sørlandsbyen Risør. Og det var her han fikk ferten av triatlon.

 

Men en dag blir han tilskuer til sitt første triatlon, midt i Risør sentrum. Dagen før er det sykkelritt, og noen dager senere er det løpekonkurranser. Stein Tore Foss blir oppmerksom på at Risør Festuke har en rekke aktiviteter å by på.

– Jeg var der for å heie på venner og for å aktivisere min tre år gamle datter. Jeg irriterte meg over at disse menneskene var så utrolig spreke, og ikke minst over at jeg ikke var det. Og det slo meg: Hvorfor kan ikke jeg noe av dette?

Noen dager senere snørte han på seg løpesko for første gang.

– Jeg hadde ikke troen på å klare å løpe mer enn 1000 meter, men jeg endte på 2,8 kilometer. Det var vondt som bare pokker, men jeg klarte det. Jeg overlevde, og for en følelse!

Like etter deltok han i en lokal løpekonkurranse. Han kom sist blant de 30 deltakerne i den 6,8 kilometer lange løypa, men det gjorde ham ingenting. Han var i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Stein Tore Foss (nummer tre fra venstre) ble en del av Team Sofagris i fjor. Seks måender senere debuterte han som triatlet.

 

To måneder senere blir han oppmerksom på Team Sofagris i Kristiansand.

– Det var løping jeg skulle begynne med, men om jeg kom med på dette, ville jeg absolutt gi triatlon en sjanse, sier Foss.

39-åringen ble plukket ut, og dermed måtte han endre målet og treninga.

– Nå måtte jeg jo trene svømming og sykling også! Jeg trodde jeg kunne svømme krål ganske bra, men der tok jeg fryktelig feil, sier Foss.

Underveis fikk han god oppbacking.

– Klart du kan løpe, klart du kan gjennomføre et triatlon, sa de. Jeg trodde de tullet med meg. Men de hadde rett!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sommer lånte han en terrengsykkel. Nå har @lekeloperen fått seg egen sykkel med bukkehornstyre!

 

Fra januar fram til mai prioriterte han løping. Han løp 4-5 ganger i uka; alltid ute, uansett vær. Og helst om morgenen, for da gikk det minst utover de øvrige i familien.

– Mange mener det det kanskje er vanskelig å få tidskabalen til å gå opp med barn i huset. Jeg mener tid er noe man tar, ikke noe man får. For meg har det blitt løping om morran før jobb. Vekkerklokka piper klokka ti på fem. Da er den ferdig snoozet ,og jeg er ute av døra før halv seks. Det er alltid målet, sier Foss.

– Å trene tidlig på dagen før fuglene fiser er avgjørende. Resten av dagen er travel, og om ettermiddagen eller på kvelden kan jeg aldri vite helt sikkert om jeg får presset inn en tur.

– Det viktigste målet til Stein Tore Foss var å bli sprekere, slik at han kunne ”holde følge med dattera”. Men treninga ga resultater også på badevekta.

– Gjennom Team Sofagris fikk vi mange råd og vink om trening, men også om kosthold. Vi ble fulgt nøye opp av Bixi og Ann Edel Robertsen i Herbalife, og i løpet av de første månedene gikk jeg ned 13 kilo, sier Foss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

@lekeloperen Stein Tore Foss bor og jogger (for det meste) i Risør.

 

På konkurransedagen i Kristiansand i slutten av juli var Foss så klar for debuten som han kunne bli.

– Jeg hadde svømt en god del i løpet av våren, men mestret ikke krål. Jeg hadde hatt fire turer på lånt sykkel og stilte, som én av svært få, med offroadsykkel, forteller han.

– Svømminga gikk akkurat så dårlig som jeg trodde den skulle gå. Jeg tror jeg krålet én meter! Syklinga var imidlertid moro, men det gikk ikke så himla fort her heller. På løpinga gikk det superbra, og der tok jeg igjen mange andre deltakere, sier Foss.

– Mitt første triatlon var utrolig moro og jeg skjønte med en gang at dette må jeg gjøre igjen, sier han, og medgir at han nå er ”hekta”.

Stein Tore Foss forsøker å fremstå lite pretensiøs. Trening skal være lystbetont, mener han.

Foran årets sesong har han blitt en del av Team Smartfish Fuji. Og han er fortsatt godt i gang med treninga.

– Målsettinga er ikke mer avansert enn at jeg trener for å bli bedre. Jeg er ingen toppidrettsutøver, og jeg blir aldri verdensmester, men jeg kan være verdens blideste utøver! Så da legger jeg mye vekt på lyst. Jeg leser stadig artikler om løping og trening, men for meg fungerer det best å trene uten en for låst timeplan, sier Foss.

– Det er altså spesielt moro å løpe, og jeg løper så mye jeg kan og så mye jeg innbiller meg at kroppen tåler.

Stein Tore Foss løper helst turer på 12 – 15 kilometer. Og han løper for det meste på asfalt. I og med at han trener mye på morran, har han fått med seg mange soloppganger det siste året. Men i mørketida er det annerledes.

– Åh, jeg kjenner jeg at jeg savner å se soloppgangene i løpeskoa!

Nå går det heldigvis mot lysere tider. Og Foss gleder seg.

– Målet mitt er å vise at alle kan. Kan jeg, kan du – det har vært mottoet mitt lenge. Jeg kunne nemlig ikke i det hele tatt. Det eneste som stopper deg, er viljen til å forsøke. Overbeviser du hodet, er kroppen mer enn klar for litt pes.

Som nyfrelst triatlet er det mye å lære; ikke minst i bassenget. Men Stein Tore Foss er på vei. Nå kan han til og med kråle!


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This