facebook_pixel

Trening

Publisert den 19. desember 2016 | av Jørgen Melau

0

Angeltveit: – Ta treninga med måte i juleferien

– Jeg synes man aldri bør ta helt fri fra treninga, heller ikke i jula, sier Andreas Angeltveit. Han oppfordrer heller til steady pace og den gyldne middelvei.

Idrettsfysiolog Andreas Angeltveit fra AP-Performance har mastergrad fra Norges idrettshøgskole og spesialiserer seg for blant annet på utholdenhetstrening triatleter. I det daglige jobber han med mosjonister og utøvere som ønsker en trener og veileder på veien mot målet. Han jobber også som fagansvarlig for fysisk trening i Telemark bataljon i Forsvaret.

– Er jula en perfekt mulighet for å legge inn en hardtreningsperiode med mye intensitet eller mengde?

– At du har litt mer fri, betyr ikke at du kan øke mengden og intensitet ukritisk. Ta heller alt med måte.

– Kanskje også i matfatet?

– Ja, det er sjeldent å problem å få i seg nok kalorier i løpet av jula. Ofte er det ganske mye fett i tradisjonell, norsk julemat. Generelt sett mener jeg at de fleste kan spise akkurat det de vil, men du MÅ forholde seg til HVOR MYE du spiser, sier Angeltveit.

Andreas Angeltveit.

Uten å ville dra seg over i en folkehelsedebatt, mener Angeltveit at det ofte er her problemet ligger: For stor tilgjengelighet av energitett mat og for lite kjennskap til hvor mye som er nok mat for den enkelte.

– Jeg syns ikke ”det er jul» er en god unnskyldning for å spise på seg 3 – 5 kilo fett, i hvert fall ikke hvis du synes du har uforholdsmessig mange kilo ekstra fra før av, sier Angeltveit.

Han mener det viktige for trening og prestasjon, er å finne balansen.

– Skal du trene mer i jula, eller du trener generelt mye, er det viktig at du får i deg nok karbohydrater til å restituere godt nok. I tillegg er frukt og grønnsaker fortsatt sunt og bra for deg, selv om det er jul.

I jula er det lov å skeie ut litt, mener idrettsfysiologen. Også i treningsrommet.

– Mange får litt mer tid til å hvile i ferien. Det gjør at treningsmengden gjerne kan økes noe, sier Angeltveit.

Men han påpeker også at veldig store økninger av treningsmengde og intensitet på kort tid, kan øke risikoen for både sykdom og skader.

– Jeg liker å si at om det inngår i en helthetlig, god og fornuftig plan, er det ofte lurest å høre på den. At man har én uke i jula med ekstremt høy intensitet og mengde, vil det trolig ikke forbedre prestasjonene i juni, juli og august uansett. Da er det bedre å være litt mer på den trygge siden av mengde og intensitetsskalaen, mener jeg.

Angeltveit tror på trening i det lange løp, uten opphold og avbrekk.

– Uansett hvilken årstid eller høytid det er, synes jeg man aldri bør ta helt fri fra trening. Det spiller ingen rolle hvor mye man vanligvis trener: kontinuiteten i treninga er kilden til god helse, mer energi og et friskere sinn. Så hold på treninga om du kan!

Han minner også om at juleferien ikke bare handler om å slippe ut den innsperrede egoisten, men å ta hensyn til andre i familien og den øvrige omgangskretsen.

– For meg handler jula om å ha god tid til venner og familie, men jeg vet at det går slag i slag for mange. Mitt beste tips for å opprettholde treninga er derfor å lage en liten plan på det hele, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

I travle tider har de fleste opptil flere planer og lister, så det handler mest om å få koordinert dem.

– Det er uansett ikke dumt å få lagt inn en kort løpetur, rulletur eller lignende i disse planene, eller en litt lengre for den saks skyld. Supermosjonisten og de satsende håper jeg har en plan på treninga uansett, enten det er på å trappe opp treninga i jula eller det handler om å ta det litt mer med ro for å restituere seg til treninga som kommer etter jul og nyttår.

– Har du forslag for en «juleøkt», en spesiell og «vill» en?

– Jeg vil heller gi et eksempel på en av mine favorittøkter! Den er effektiv, og sånn sett kan den passe inn i en hektisk juletid. Og den kan kjøres på rulla, i bassenget eller som løpe-intervall, sier Angeltveit.

– Fyr løs!

– Ok, jeg gir deg eksemplet som en løpeøkt, men det kan du altså ”oversette” til andre grener, hvis du vil. Dersom du svømmer økta, kan du for eksempel svømme 50 metere. Uansett; oppvarming er fem 5 minutter med rolig løp, og så tre – fire minutter med progressive løp, altså med økende intensitet. Hovedserien er 30 x 45 sekunder arbeid og 15 sekunder hvile. Her skal du ligge i intensitetssone 3 eller 4; avhengig av hvilken fysisk form du er i. Til slutt trapper du ned med 15 minutter rolig jogg, sier Angeltveit.

Du kan lese mer om Andreas Angeltveit på hans hjemmeside.


Om forfatteren

Fast tilknyttet 3atlet.no, en svært habil fotograf og involvert i en rekke triatlon-konkurranser. Han er forsker av yrke og er opptatt av utøvernes sikkerhet.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This