facebook_pixel

Utstyr

Publisert den 30. november 2016 | av Fred Arthur Asdal

0

Hold piggene ute når du løper på holka

Har du pigger på skoa, kan du løpe ute hele året.

For mange handler løping mest om frisk luft og naturopplevelser, og da kan det være frustrerende å løpe inne på et treningssenter eller i treningsrommet nede i kjelleren.

– Mange triatleter sykler inne på rulle og svømmer i basseng om vinteren, og det kan være nok innendørs trening for mange. Å trene skal gi energi, og det får du best med å trene utendørs, sier Kristian Horne i Supersport, som er aktiv triatlet, med flere gode prestasjoner i Norseman. Og på vinteren liker han godt å gå på ski, men det er ikke alltid at forholdene er gode nok.

– Selv om vinteren er i anmarsj nå, er det dårlig med skiføre i lavlandet. Dessuten kan det være krevende med ski og løyper, og da er løping et veldig godt og enkelt alternativ, sier Horne.

Å løpe ute krever imidlertid at man er godt skodd, spesielt hvis det er is på bakken. Uten pigger er det fort gjort å falle og skade seg, eller du kan risikere å pådra deg belastningsskader.

– I mange år var den beste løsninga å dra på brodder utenpå favorittskoen. Dette fungerte relativt bra, men ofte kommer du hjem med en brodd for lite etter en tur løssnøen, sier Horne.

– Fordelen med piggsko er at piggene er boltet fast i sålen, slik at du slipper å feste en ekstern brodd. Sålen er laget for å pigges, og piggene sitter derfor svært godt fast, sier han.

piggsko003b

Inov8 Arctic (t.v.), Salomon Spikecross og Salomon Snowcross.

Selv om piggsko har vært relativt godt etablert i markedet i flere år, jobbes det fortløpende med å utvikle modellene.

– Det handler ikke bare om piggene, men nesten vel så mye om sålen, som er designet for å takle vinteren. Det grove mønsteret gjør at skoa griper godt i løs snø og slaps, og de relativt myke gummiblandingene gir bra grep, sier Horne.

Han trekker særlig fram modellene fra Innov8 og Salomon, som spesialiserer seg på terrengsko. Horne anbefaler dessuten å ta godt vare på skoa.

– Vedlikehold av skoene er som med vanlige løpesko, men kjør de for all del ikke i vaskemaskinen! Da ødelegger du innsiden av vaskemaskinen, sier Horne.

– Skyll forsiktig av dem hvis de er fulle av veisalt, og tørk dem på lav varme. Da vil du ha glede av sko i mange vintre, sier Horne.

Han har også et par råd til deg som vil holde varmen når du legger i vei på holke og i snø på vinterstid.

– Salomon Wintercross har faktisk innebygget gamasjer i skoen, og til vinterbruk fraråder vi sokker av kunststoff. Bruk halvtykke sokker med ull!

snowcross

Salomon Snowcross har innebygde gamasjer for å beskytte anklene fra snø og kulde når du løper på holka.

 


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This