Tema

Publisert den 22. november 2016 | av Fred Arthur Asdal

0

Gudrun Trondheimsfjord svømte 30 kilometer – i 1938

Har du svømt 3,8 kilometer? Så søtt. For mer enn 75 år siden svømte Gudrun Dahle 30 kilometer i Trondheimsfjorden. 

Tekst: Fred Arthur Asdal Foto: Schrøder-arkivet

For mange er svømminga den mest krevende delen av en triatlon. For de aller fleste er den ultimate distansen 3.800 meter.

Og noen ganger, hvis skjebnen er riktig ondsinnet og lunefull, er det varmt i vannet og utøverne må svømme uten drakt. Da er det furore i sosiale medier, tenners gnissel og netter uten søvn, til tross for at de fleste av oss har svømt uten drakt i bassenget de siste ni månedene …

Men det finnes altså noen som ikke svømmer med drakt i det hele tatt. Og noen svømmer langt lengre enn Ironman-distansen.

gudrun004

Gudrun Dahle var 20 år gammel da hun svømte 30 kilometer over Trondheimsfjorden.

Gudrun Dahle var 20 år da hun krysset Trondheimsfjorden. I løpet av 16 timer svømte hun 30 kilometer, i kamp med sterk strøm og bølger.

Året før, i 1937, var den unge trønderen i Stockholm som hushjelp. Her kom hun inn i en idrettsfamilie, og hun begynte sånn sett med svømming helt tilfeldig.

Og ikke lenge etter krysset hun Årlandshav i Finland, iført svømmedrakt og badehette.

I Trøndelag ble svømmeturen i Finland en sensasjon. Mange aviser, også norske, skreiv om den. Og året etter ga hun seg i kast med Trondheimsfjorden.

Natt til 17. august 1938 kom 20-årige til Leksvik sammen med svømmetrener Ola Storm Iversen. Han og flere fulgte henne i ledsagerbåt. Før Gudrun gikk i vannet, ble hun smurt inn med et tykt lag fett for å begrense fall i kroppstemperatur. Og så gled hun ut i det mørke vannet.

Helt ukjent med vannet i Trondheimsfjorden var unge frøken Dahle imidlertid ikke. Allerede som 13-åring ville hun ut til Munkholmen, men hun hadde ikke penger til båten. I stedet kledde hun av seg i Ila og la på svøm, ikke ulikt svømminga i forbindelse under Trondheim Triatlon, hvor deltakerne starter på Munkholmen og svømmer inn til fastlandet.

Men da folk fant klærne hennes på land, ble det satt i gang leteaksjon. Havnevesenet fant Gudrun svømmende på vei hjem fra Munkholmen, i god behold.

– Hun ble tatt opp av havnevesenet, som valgte å kaste henne ut i det kalde elvevannet, rett før land. Hun var jo likevel så glad i å svømme! Denne betjenten ble senere hennes svigerfar, ler Anne-Britt Rønning til Byavisa.

Hun er datter til Gudrun Trondheimsfjord, eller Gudrun Rønning som hun het etter at hun giftet seg. Og hun kjenner godt sin mors bragder, ikke minst den gang hun svømte over Trondheimsfjorden fra Leksvika.

– Planen var å komme i land på Skansen. Men strømmen ført henne til Korsvika, sier Rønning.

– Flere har senere svømt over fjorden, deriblant fra Vanvikan til Skansen. Men ingen fra Leksvika. Det er dobbelt så langt som fra Vanvikan. Vi var veldig stolt av mor, alle vi tre døtrene. Ja, folk kjente henne igjen på gata, sier Rønning.

gudrun001

Minelegging under 2. verdenskrig satte en stopper for drømmen til Gudrun Dahle om å krysse Den engelske kanal og slå rekorden til svenske Sally Bauer.

På den andre siden av fjorden, på Skansen, stod tusenvis av skuelystne som ville se og oppleve ”Gudrun Trondheimsfjord”. For noe slikt hadde man ikke sett før. Ingen, verken menn eller kvinner, hadde gjort noe liknende.

Mens 20-åringen balet med bølger og strøm i fjorden, spredde ryktet seg om at hun hadde kurs mot Ladehammeren. Det resulterte i en folkestrøm østover i byen, for å være på riktig plass til riktig tid.

Rett etter landgang ble svømmedronninga fraktet med båt til Skansen. Politi måtte bane vei for å få henne inn i restauranten, der folk sto på bord og stoler. Jubelen var øredøvende, og orkesteret spilte nasjonalsangen.

Gudrun Trondheimsfjord hadde imidlertid større mål: Den engelske kanal. Året var 1939. Andre verdenskrig var i gang.

– Mor svømte fra Skansen til Vanvika som treningstur mens planen var å svømme over Den engelske kanal. Men da hun og far (Gunnar Rønning) var på vei til Oslo, fikk de melding om at kanalen var minelagt.

Dermed måtte de to i stedet returnere til Trondheim, og svømminga over Den engelske kanal ble en drøm som aldri ble virkeliggjort.

– Hun var sikker på å slå rekorden til den legendariske svømmeren Sally Bauer, forteller Rønning.

I 1939 var svenske Bauer den første skandinav som krysset Den engelske kanal. Det gjorde hun på 15 timer og 22 minutter. Da hun kom hjem til Malmø ble hun hyllet av 30.000 mennesker. I 1951 forbedret hun rekorden til 14 timer og 40 minutter.

Gudrun Rønning døde i 1991.

Siden 1973 har NTNUI dykkergruppa arrangert Munkholmen Rally i begynnelsen av mai. Da svømmer deltakerne fra Piren til Munkholmen, en distanse på 1.300 meter. På det meste har nesten 100 deltakere vært med.

Interessert i langdistansesvømming? Les om Jonas Colting som svømte 640 kilometer på 41 dager, eller om Are Wroldsen som svømte Horten – Moss.

gudrun003

Tusenvis av trøndere tok henne imot og jublet etter bragden. Deretter var det seanse i fotostudio.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This