facebook_pixel

– De fleste idrettsutøvere er uinteressante mennesker

colting-kalmar

– De fleste idrettsutøvere er uinteressante mennesker

– Å kunne hjelpe andre er en stor drivkraft i seg selv, sier den svenske triatleten Jonas Colting, som gjerne skulle sett flere idrettsutøvere engasjere seg.

Tekst: Fred Arthur Asdal Foto: Privat

Utøveren og forfatteren Jonas Colting går sjeldent stille i dørene. Han engasjerer seg der han kan, enten det er i blogg, bøker eller podcast. Nå svinger han pisken igjen.

– Ja, de fleste idrettsutøvere er generelt sett feige, sier Jonas Colting til 3atlet.

I flere tiår har svensken høylytt engasjert seg innen idrett og helse. Og han har ingen planer om å legge seg ned ennå.

– Problemet er at de fleste er uinteressert i alt annet enn sin egen idrett, både uinteresserte og uvitende. Det gjør at de fleste idrettsutøvere er uinteressante mennesker, sier Colting.

I 2014 svømte han 640 kilometer, fra Stockholm til Göteborg, til inntekt for WaterAid. I 2015 tok han initiativ til Swimrunforlife, for å vende oppmerksomheten mot flyktninger fra Syria. Og i sommer svømte han 140 kilometer i Thailand, for å rette fokuset mot verdenshavene.

– Hvorfor engasjerer du deg på denne måten?

– Jeg ønsker å gjennomføre store fysiske eventyr som inspirerer både meg selv og andre. Samtidig vil jeg rette oppmerksomheten fra eventyret mot noe større enn meg selv. Å kunne hjelpe andre er en stor drivkraft i seg selv. Og da jeg startet å svømme fra Stockholm til Gøteborg, var jeg vel vitende om at det ville bli hinsides hardt. Da betyr den eksterne drivkraften veldig mye. Og det å engasjere seg i et sosialt prosjekt, gjør det hele ”verdt det” på flere plan. Til WaterAid samlet vi inn 715.000 svenske kroner.

colting-sjekk

I 2014 samlet Colting inn 715.000 kroner til arbeid for vann i den tredje verden.

colting-finish

Jonas Colting svømte 640 kilometer på 41 dager, fra Stockholm til Gøteborg.

– Engasjementet ditt handler ofte om samfunnsutviklinga, gjerne den industrialiserte maten. Er det bare snakk om kosthold eller også om fysisk passivitet?

– Kost og trening hører sammen, men når det gjelder den langsiktige helsa, er det ufattelig viktig å ha et sunt kosthold. Ingen er i lengden garantert immunitet mot kostrelaterte sykdommer eller problemer, uansett hvor mye eller hvor hardt man trener. Og ingen trening i verden kan kompensere for et dårlig kosthold, sier Colting.

– I det store og det hele er det et problem at vi spiser dårlig mat og mosjonerer for lite. Men det er samtidig veldig synd at så mange idrettsutøvere spiser så unyttig.

– Du har også sterke meninger om overvektige barn. Du kaller det ”dypt tragisk” og leger som fedme-opererer barn for doktor Mengele.

– Ja, jeg synes det er absurd å operere en frisk magesekk når det er adferden som er syk og må håndteres.

– Men med en stadig vekst av Netflix og sosiale medier; hvor er vi om 15 år?

– Som nå, bare enda verre. Dagens problemer kommer til å akselerere. Helse kommer til å bli enda mer polarisert, der noen klarer seg eksepsjonelt bra mens det store flertallet blir dårligere. Våre grenser for hva som er ”normalt” og ”vanlig” kommer vi til å flytte på. Bare tenk på hvor ”normalt” det i dag har blitt å la ungene spise store poser med godteri og drikke brus fra 2-litersflasker. Det hadde blitt ansett som ekstremt for 30 år siden.

– Ja, hvordan kom du selv inn i treninga og idretten, som ung?

– Jeg begynte med svømming da jeg var 10 år gammel. Jeg var den siste i klassen som lærte meg å svømme, og da sendte mamma meg på krålskole og så begynte jeg etter hvert å konkurrere. Da jeg var 17 år, begynte jeg med triatlon.

– Du mener selv at Mark Allan er ett av dine få idoler. Hvorfor?

– Han var en av de første triatletene som jeg kjente til. Min andre triatlonkonkurranse var i Säter og der så jeg Mark Allen vinne hovedkonkurransen, og han var utrolig imponerende. Det var åpenbart at hans holistiske tilnærming til trening og helse fungerte veldig bra.

colting-skogen

Mantraet til Colting er å tenke helhetlig; mest mulig trening, mest mulig dagslys og mest mulig frisk luft.

43 år gamle Jonas Colting har markert seg innen flere idrettsgrener gjennom flere år. Han regnes som en av Sveriges mest gjennomtrente personer. De fleste merittene er fra triatlon, men han er også den eneste som har deltatt i samtlige ÖTILLÖ-konkurranser, siden starten i 2006.

– Nå har du også fått ditt eget brand, innenfor våtdrakter. Hva legger du vekt på her?

– Jeg fikk muligheten til å starte et prosjekt sammen med noen kompiser og vi så en mulighet i markedet. Attpåtil et raskt voksende marked! Jeg vet nøyaktig hvordan en god våtdrakt skal kjennes og fungere, og med deres forretningsmessige hjelp, har vi nå utviklet noe som jeg er veldig stolt over. Våtdraktene våre er faktisk kjemperaske. Det synes både jeg selv og kundene våre.

– Og swimrun da; blir det stort i Norge også? Eller blir det bare en svensk greie?

– Jeg er overbevist om at sporten sakte, men sikkert kommer til å vokse seg større og sterkere også i Norge. Men at det er så få svømmebasseng i Norge, er en stor ulempe. Og så er det litt mer hav i Norge, noe som fører til kaldere vann og litt vanskeligere forhold. Men triatlon har jo eksplodert i Norge, noen år etter Sverige, og jeg er sikker på at swimrun vil følge den samme trenden.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This