facebook_pixel

Bestemor klar på Hawaii

venke-hawaii001b

61 år gamle Venke Johansen er på plass på Kona, og klar for Ironman Hawaii.

Bestemor klar til start på Hawaii

– Det er rett og slett drabelig gøy, sier 61 år gamle Venke Johansen fra Arendal. I dag stiller mormor til start på Ironman Hawaii. 

Tekst: Fred Arthur Asdal Foto: Privat

Den spreke 61-åringen kvalifiserte seg til Hwaii under Ironman i Nice. Nå hilser hun aloha fra Mango Sunset Coffee Farm «i svarte skauen», 600 meter over havet.

– Det er omtrent som om jeg skulle ha installert meg på Granestua for å delta på Hove Tri, humrer hun.

– Etter 30 timer på reisefot og drosjetur hit og dit for å finne dette øde stedet, var det godt å komme frem og ikke vanskelig å få sove, selv om døgnet var snudd opp ned.

Hun bor på et B&B-sted på en kaffeplantasje med svært hjemmekoselige forhold, men ganske avsides. Og det er langt unna sirkuset nede i «byen».

– Det er litt pussig, for rundt frokostbordet her går jordskjelvhistoriene på samme måte som storm- og snøskredhistorier verserer på DNT-hyttene hjemme. For moro skyld kan jeg informere om at det gikk 30 jordskjelv det siste døgnet. Og her er jeg!!

Venke Johansen er langt fra som de fleste besteforeldre. Ikke som de fleste andre heller, for den saks skyld. Hun har flere langdistanse-triatlon på merittliste, deriblant Norseman. Og hun har syklet Den store styrkeprøven fra Trondheim til Oslo hele 21 ganger!

– Jeg er opptatt av folkehelse og brenner for bevegelse, sier Johansen, som er førsteamanuensis ved Institutt for psykososial helse, UiA, utdannet sykepleier og helsefaglærer. Hun har også en doktorgrad i psykososiale erfaringer for kvinner som har hatt brystkreft.

– At jeg og andre trener mye, og løper to minutter fortere på en maraton, har ingen effekt. Men dersom en person som ikke trener, begynner å bevege seg, har dét den største effekten, både for den enkelte og for storsamfunnet. Så da må en starte med noe som er gøy, oppfordrer hun.

I sommer vant hun aldersklassen sin i Nice i sommer, med tida 14 timer og 59 minutter.

– Jeg kvalifiserte meg til Hawaii i fjor også, men da måtte jeg takke nei på grunn av jobb.

venke nice

Venke Johansen kvalifiserte seg til Ironman Hawaii i Nice. To av døtrene hennes deltok også.

Nå er hun på plass på Kona.

– Jeg skjønner at mange synes det er sprøtt å dra til Hawaii, bruke masse penger og tid på dette, men når jeg nå får muligheten, er det veldig gøy, sier Johansen.

Og på Hawaii er det en travel tilværelse.

– Her syder det av liv, og det kryr av veltrente folk, mens det er ingenting annet enn det gule armbåndet som røper at jeg er deltaker. Men armbåndet er nok til å komme i snakk med folk; fra drosjesjåfører og fiskere til renn-leger og cruiseturister, sier Johansen.

Hun har mer enn nok å henge fingrene i.

– Som alle Iron-menn og damer vet, er det kun én ting som står i hodet på oss. Tida flyr til ulike gjøremål: registrering, sykkeltesting, handling og så videre, sier hun.

Og så gjelder det å tilpasse seg de forholdene. Både de klimatiske, og ikke nødvendigvis fullt så hyggelige møter med lokalbefolkningen.

– Her er mye snakk om varmen, og en hilsen jeg har lært er: ‘Stay hydrated!’ I dag har jeg testet ut akkurat dette på min 600 meters stigning på vei tilbake til ødemarka. Det gikk så noenlunde, men jeg gikk tom for vann, så det måtte etterfylles på en butikk. Der traff jeg ei dame, som i motsetning til folk flest, ikke var glad for Ironman. ‘ Fuck Ironman, they close our roads!’ ropte hun etter meg. Så det er altså ikke bare i Norge det er kontroverser melom syklister og bilister.

Johansen ser fram til konkurransen, som starter lørdag kveld (norsk tid).

– Min skrekk er å punktere, for jeg er elendig til å skifte slange. På Trondheim – Oslo i gamle dager la vi alltid skum i slangene på forhånd, og vi punkterte aldri. Nå har jeg verktøykassa full av skum-patroner, og jeg håper de gjør susen hvis de trengs.

61-åringen kjenner etter hvert at sitringa begynner å gå over til å gruing. Men Johansen har funnet sin egen kur for den slags.

– Jeg hygger meg med et glass vin. Det er sikkert ikke lurt i varmen, men i K 60-64 kan man ikke være så lur, selv om jeg selvfølgelig håper at jeg har gjort nok lure forberedelser til å fullføre.

venke-norseman-002

Johansen har fullført Trondheim – Oslo 21 ganger, i tillegg til Norseman.

venke-norseman001

Keep it simple: På Kona er det Bed & Breakfast. I Eidfjord var det telt.

venke norse

– Gjør noe som er gøy, oppfordrer Venke Johansen. Her sammen med dattera Nora Johansen etter Norseman.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This