facebook_pixel

Still going strong

kenyon001

Still going strong

Norske Lisbeth Kenyon Olsen har vunnet aldersklassen sin på Hawaii fire ganger. 

Tekst: Jørgen Melau Foto: Privat

Norge har flere gode plasseringer på Hawaii. Men en og annen sniker seg under radaren. Noen av de største prestasjonene tilhører Lisbeth Kenyon Olsen.

Lørdag deltar hun i Ironman på Hawaii for niende gang. Denne gangen deltar hun i 50-54 årsklassen. Hun har vunnet klassen sin hele fire ganger, og hun har også gjeldende løyperekord i klassen 45-49 år.

– Jeg elsker Ironman Hawaii. Stemninga og vibrasjonen her er vanskelig å beskrive; det er en unik opplevelse. Amatører og profesjonelle omgås hele uka, og under konkurransen deler alle løypa. Det kryr av media, podcastere, og kommersielle aktører. Mange velger å lansere nye produkter nettopp her på Kona, forteller hun.

Kenyon Olsen begynte med triatlon i 1992, og anser seg ikke lenger som en ”spring chicken”. Mye har forandret seg på veien. Blant annet har hun fått tre barn. Og da hadde hun en pause fra triatlon på syv år. Men også idretten i seg selv har forandret seg kraftig.

– Sporten vår har vokst raskt de siste åra, og det har blitt virkelig vanskelig for amatører å kvalifisere seg, ikke minst fordi mange tidligere triatlonproffer melder seg på. Og proffe utøvere fra andre idretter deltar jo også i stigende grad, sier hun.

Sammen med tidligere proffer og andre kjendiser, som tv-kokken Gordon Ramsay, kommer også media. På Hawaii summer mediahelikoptrene over utøverne hver eneste morgen denne uka.

Men også det sportslige nivået er skyhøyt.

– Å ja, alle ser fantastisk spreke ut, og du mister lett den mentale styrken om du henger for mye på Dig Me Beach.

Lisbeth Kenyon Olsen er født og oppvokst i Norge. I studietiden reiste hun til USA for å utdanne seg til sivilingeniør. Der traff hun mannen sin, Todd Kenyon. Og siden har hun blitt der, sammen med ektemannen og de tre barna som i dag er 18, 17 og 14 år.

Nå bor familien i den minste staten i USA, Rhode Island.

I år har Kenyon Olsen fokusert enda mer på volum på sykkel, og hun har valgt å ta noe av intensiteten ut av løpinga, av hensyn til restitusjonen. Hun forteller at hun har hatt en tendens til å eksplodere i varmen under den siste delen av maratonen. Hun håper derfor at en solid base på sykkel, kombinert med riktig valg av drikke, salt og kalorier, vil hjelpe litt ekstra i år.

– Fokuset har vært på styrke, mobilitet, og stabilitet. Jeg kjenner jeg får mindre margin jo eldre jeg blir, så supplementerende trening har blitt et absolutt ”must”. Men det er jo så kjedelig, sier hun med et smil.

I 2010 prøvde hun å komme seg under 10 timer. Men hun kom inn på 10 timer, 1 minutt og 30 sekunder.

– I følge GPS-en hadde jeg sittet på utedoen i Energylab i 90 sekunder. Jeg er stolt av at jeg ikke ga opp mentalt den dagen. Selv om det ikke ble pers (persen er 9 timer og 41 minutter), så er dette den beste konkurransen min.

Kenyon Olsen har hatt den samme treneren i åtte år; amerikanske Al Lyman.

– Siden han er ”movement”-ekspert, sløser jeg ikke bort tid på øvelser jeg ikke trenger. Nytt i år har vært fotstyrke. Det er viktigere enn man tror.

Ektemannen Todd Kenyon driver TTBikeFit, et firma som har spesialisert seg på sykkeltilpassing. Firmaet utvikler stadig nye metoder og utstyr, slik at utøverne får best mulig utbytte av sykkelen sin.

– Endelig har vi kommet til produksjonsstadiet av vår Vertex Fit Cycle. Det er en automatisert fit-bike som gjør at vi kan isolere hver og enkelt av elementene, og denne metoden har vi fått patentert.

Produktutvikling innebærer mye jobb, og da er det viktig å utnytte tida best mulig.

– Det har vært usedvanlig travle tider i det siste, og da blir tida til trening knapp. Så da blir det spesielt viktig å bruke treningstida så effektivt som mulig.

Som erfaren Kona-deltaker, og innehaver av løyperekorden i aldersklassen 45 – 49 år, har Lisbeth Kenyon Olsen mye erfaring med hvordan hun bør legge opp løpet. Hun kjenner både løypa og seg selv svært godt.

– Planen lørdag er å kjøre mitt eget løp med et stressfritt hode, siden jeg er den eneste jeg har kontroll over. Jeg må kjøre konservativt slik at jeg kan unngå å eksplodere ut av Energy Lab og ende opp med å gå 12 kilometer. Denne strekningen har jeg et love-hate forhold til, sier hun.

– Den beste følelsen på Hawaii er når du kan tråkke på gassen de siste 30 minuttene. Den følelsen vil jeg gjerne ha igjen. Jeg vil jo gjerne vinne, men klarer jeg å fullføre med en sterk slutt, så vil jeg være fornøyd uansett plassering.

I år har Kenyon med seg to av barna, i tillegg til ektemannen. Eldstemannen har begynt på sitt første år på universitetet og blir derfor ikke med i år. Kenyon Olsen synes uansett at det er avslappende og godt å ha dem rundt seg.

Men hva med resten av feltet, og ikke minst de i teten? Kenyon Olsen er jo tross alt garvet veteran i gamet.

– Jeg tror Daniela Ryf og Jan Frodeno vinner, med mindre de er semi-skadet. Mirinda Carfrae and Sebastian Kienle blir kanskje nummer to. Men jeg håper egentlig at noen som aldri har vunnet, kommer på topp.

kenyon002

Lisbeth Kenyon Olsen har passert 50, men er «still going strong».


Om forfatteren

Fast tilknyttet 3atlet.no, en svært habil fotograf og involvert i en rekke triatlon-konkurranser. Han er forsker av yrke og er opptatt av utøvernes sikkerhet.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This