facebook_pixel

Utstyr

Publisert den 29. september 2016 | av Jørgen Melau

0

Wattmålere for løpere

– Wattmålere for løpere kommer helt klart, sier den amerikanske triatlonlegenden Joe Friel.

I flere år har wattmålere for syklister vært en svært nyttig treningsredskap for de som trener seriøst. Nå forteller amerikaneren Joe Friel om flere selskap som jobber svært målrettet med å utvikle utstyr som gjør det samme for løping.

– Wattmålere for løping er langt mer komplisert å utvikle. Det er flere faktorer som spiller inn på en løpers utvikling av kraft. Flere selskap har jobbet i mange år med dette. Nå ser det ut til at teknikken og utviklingen har kommet så langt, at produktene er brukbare for seriøs trening.

Joe Friel er i dag pensjonist, men han er fortsatt en stemme som lyttes til. Det er ikke få triatleter verden rundt som har lest en eller flere av bøkene hans. Både ”Triathletes Training Bible”, ”Going Long” og ”Triathlon Science” har mange lesere, også i Norge.

Friel arbeidet i mange år som trener. Og han har etablert treningskonseptet TrainingPeaks, som tilbyr programvare for smart og effektiv utholdenhetstrening. Selskapet har over 100 ansatte.

I sommer var han i Lofoten, for å være med å arrangere The Arctic Triple Triathlon. Han forteller at han følger godt med på hva som beveger seg rundt omkring. Og han fastslår at de siste 10-15 årene har det vært stor utvikling i hvordan man trener utholdenhetstrening. En stor utvikling skjedde i 2006. Og det skjedde i Norge.

– I 2006 kom Stephen Seiler, en norsk professor ved Universitetet i Agder, med en vitenskapelig artikkel om ”Polarisert trening”. Kort fortalt går det ut på å holde intensiteten veldig høy eller veldig lav. Det å trene på moderat intensitet, bør man gjøre minst mulig. Jeg vil ikke si at dette var noe direkte nytt, men vi ble langt mer oppmerksom på hvor viktig dette var etter Seiler sin artikkel.

Senere har mange forskere bekreftet Seiler sine funn, både i Norge og i utlandet.

Selv har han også forandret treningsfilosofien sin de senere årene. Senere i høst kommer en av hans viktigste bøker for triatleter, ut i sin fjerde utgave.

Friel forteller at han nå selv trener mye intervaller. På samme måte som de fleste av de beste utøverne i verden gjør. Forholdet mellom trening på lav intensitet og økter på høy intensitet bør være på omtrent 80/20.

– Det var en periode hvor triatleter trodde at man skulle kun trene lange, rolige økter i vinterperioden. Det vi kaller ”Base period” på TrainingPeaks. Og så for å trene mye intervaller på våren, den såkalte ”Build period”. Det er ikke så mange som tror dette lenger. Det er antakelig noen utøvere som fortsatt trener på denne måten, men jeg tror disse er i mindretall.


Om forfatteren

Fast tilknyttet 3atlet.no, en svært habil fotograf og involvert i en rekke triatlon-konkurranser. Han er forsker av yrke og er opptatt av utøvernes sikkerhet.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This