facebook_pixel

Tema

Publisert den 27. september 2016 | av Redaksjonen

0

Du blir en bedre triatlet av å spise frukt …

Blant triatleter blogges det ivrig. Men bør vi lytte? Er personlige erfaringer det samme som vitenskap?

Tekst: Maria Mathiassen, lege og forsker Foto: Jørgen Melau

Per driver med triatlon. Han er egentlig ganske god og havner topp fem på de fleste konkurranser han deltar på i Norge. På større konkurranser i utlandet denne sesongen har han også ligget godt oppe på resultatlistene.

Per spiser to epler og én pære hver dag hele året, og han mener selv at dette er årsaken til at klarer å prestere så godt. Betyr dette at epler og pærer er prestasjonsfremmende hos alle triatleter?

Eksemplet er veldig forenklet, men du skjønner poenget. La oss bare innrømme det. Det er mange meninger om mye i triatlonmiljøet. Hvilket utstyr er best? Hvordan skal du spise? Hva skal du absolutt ikke spise? Hvordan skal du trene? Når skal du trene? Kosttilskudd?

Mye av informasjonen legges fram som en bastant sannhet, enten via blogginnlegg eller som kommentarer på ulike sider på Facebook. Er én utøvers personlige erfaringer det samme som vitenskap?

La oss snakke litt om kildekritikk.

Per skriver et lengre blogginnlegg om effekten av å spise to epler og én pære hele sesongen. Han har vært skadefri, han føler at blodsukkeret er jevnt og at han har mer energi. Denne sesongen har han i tillegg gjort det mye bedre enn i tidligere sesonger. Konklusjonen er derfor at alle blir en bedre triatlet av å følge hans råd.

Det er mange grunnet til at man ikke umiddelbart bør hoppe på rådet til Per.

For det første så er det den åpenbare grunnen til at Per kun er én person og at Per kun henviser til egne erfaringer. Dette er ikke vitenskapelig forskning. Vi vet ingenting om den samme dietten vil fungere for Trine.

For å finne ut denne må vi kjøre en større studie. Vi må ha flere deltakere, både kvinner og menn. Vi må ha en kontrollgruppe som trener like mye. Vi må ha oversikt over høyde og vekt, om de tar annet kosttilskudd, hvor lenge de har vært aktive og så videre. Det krever med andre ord ganske mye arbeid for å kunne støtte påstanden til Per.

Etter et lite søk på Internett, finner Per flere linker til nettsider og andre blogger som støtter påstanden hans om epler og pærer. Han linker til disse nederst i blogginnlegget sitt. Er påstanden dermed blitt en vitenskapelig bevist sannhet?

Her er det heldigvis et enkelt svar: Nei. Her kan man enkelt si det slik at når det kommer til kildehenvisninger, er det ikke det samme som at hund er hund. Og generelt kan vi fastslå at magasiner, blogger og Wikipedia ikke er pålitelige kilder.

Det finnes i dag flere større tidsskrifter som publiserer vitenskapelige artikler innenfor idrettsmedisin og idrettsfysiologi. Er du interessert i å fordype deg litt mer i en stor mengde forskning, så bruk disse. Og skriver du noe om det på Facebook eller egen blogg, så legg med linker til aktuelle artikler.

Kanskje det en dag dukker opp en større studie om epler og pærer.


Om forfatterenKommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This