facebook_pixel

Rått hav og fiskehjell

lofoten002bRått hav og fiskehjell

Vet du hva en fiskehjell er? Det gjorde ikke vi heller for et par uker siden, men nå vet vi at det er det mest naturlige målseglet for et triatlon i Lofoten.

Tekst: Kristian Horne Foto: Kai-Otto Melau

Lofoten Triatlon er noe så unikt som to spektakulære triatlon nord for polarsirkelen. I likhet med naturen i Lofoten er løpene ekstreme, og arrangøren har valgt å legge til litt på distansene for å understreke at dette ikke er et vanlig triatlon.

– Kombinasjonen av rått hav, bratte fjell og veier som snirkler seg mellom dem er helt unik sier løpsleder Maria Karlsen når hun skal beskrive løypa.

Ansiktet lyser opp når hun forteller om løpet hun og Frank Hagen har startet.

– Vi mener at Lofoten er den ultimate arena for triatlon, sier hun med et smil og og sikter til det estetiske, kombinert med et overraskende varmt klima til å være så langt nord.

Det har imidlertid ikke vært arrangert triatlon i Lofoten tidligere, og arrangøren ønsket derfor å «stikke en tå i vannet» i 2015 før de annonserte løpet fullt ut.

lofoten001b

– Lofoten er noe helt unikt, forteller Maria Karlsen.

Prøveløpet som ble arrangert i fjor skulle vise seg å bli en skikkelig test av arrangøren. Med kraftig vind som filleristet syklistene og striregn fikk både arrangøren og de utvalgte test-løperne satt seg på prøve.

– Vi kunne ikke fått en bedre test, sier Karlsen og legger vekt på at denne testen ga trygghet i at de som arrangør kunne håndtere elementene, uansett hvor ille det skulle bli.

– Det var en rå opplevelse, både for oss og utøverne, sier hun som forteller at vinden nådde opp i 21 meter per sekund på det verste.

Allan Hovda vant test-løpet og var tross været strålende fornøyd med løpet som han skulle vise seg å returnere til i år.

I år viste imidlertid Lofoten seg fra en annen side, og rammen for løpene kunne knapt vært bedre. Strålende sol ventet de rundt 200 løperne som skulle gjennom den olympiske og ekstreme distansen, og med erfaringene fra testen i 2015 kunne arrangøren sammen med en solid gjeng med frivillige gyve løs på oppgaven.

Under løpet i år var vi til sammen rundt 100 involverte over de 4 dagene vi holdt på, forteller Karlsen om crewet som inneholdt  et kjerneteam på 70 personer pluss den lokale kajakk-klubben, Henningsvær innbyggerforening og Svolvær Alpine Redningsgruppe.

– Det gikk helt vilt bra, forteller Karlsen ivrig på spørsmål om årets gjennomføring.

– Selvfølgelig lærte vi mye, det gjør vi hele veien, men i det store og hele, så gikk det over all forventning, sier hun, og beskriver et løp med fornøyde deltakere og mange tilskuere lang innspurten på kaia i Svolvær sentrum.

I likhet med de fleste andre løp på terminlisten er det naturlig å tro at man ønsker å øke deltakerantallet, men Hagen og Karlsen har et nyansert syn på vekst.

– Mange spør oss om hvor store vi skal bli, men vi har ikke fokus på det. Fokuset er på hva vi skal være og så handler vi ut fra det, forteller Karlsen.

lofoten003

Funksjonærene er en vesentlig del av alle triatlon-arrangement, også i Lofoten.

Hun legger vekt på at deltakerne skal dra fra Lofoten med følelsen av at de har blitt tatt godt imot av arrangøren og lokalsamfunnet i Lofoten forøvrig.

I dette ligger det en naturlig dragning mot involvering av lokalt næringsliv for å gi en genuin opplevelse av Lofoten.

– Vi leter konstant etter muligheter til å samarbeide med lokale bedrifter som holder høy kvalitet i det de gjør eller lager, sier Karlsen og viser til samarbeid med Thon hotell og fiskeprodusenten Lofoten.

Løpet er utvilsomt et etterlengtet tilskudd på en terminliste der en overvekt av tilbudene ligger syd for Trondheim.

– Vi er jo fortsatt nye i dette miljøet, men vi får tilbakemeldinger om at vi hele veien har fått mye oppmerksomhet og omtale i forhold til at det så vidt er i gang. Det er jo veldig hyggelig smiler Karlsen bredt.

lofoten005

Lofoten Triatlon er ikke akkurat bytriatlon.

lofoten004

Lofoten byr på spektakulær natur, også på syklinga.

lofoten006

Avstanden mellom fjell og hav er kort.

lofoten007

Vanntemperaturen i Lofoten må kunne betegnes som «friskt». Men vakkert er det.


Om forfatterenKommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This