facebook_pixel

Race

Publisert den 6. august 2016 | av Fred Arthur Asdal

0

Vant Norseman ni år etter

Lars Petter Stormo satte ny løyperekord i uværet under årets Norseman. Samtidig forsvarte han seieren for ni år siden.

Tekst: Fred Arthur Asdal Ingressfoto: NXTRI

Lars Petter Stormo fra Drammen utklasset Lars Christian Vold, Henrik Oftedal og Allan Hovda under dagens Norseman. Omsider kunne han igjen strekke armene jublende i været som vinner av Norseman – ni år etter den første Norseman-seieren. Og denne gangen gikk Stormo, bokstavelig talt, helt til topps!

– Endelig! jublet han etter målgang på Gaustatoppen, i tett tåke.

– Åh, jeg ville det bare så mye. Etter ni år!

Stormo vant også i 2007. Da var det kuling i kastene, regn, tåke og fire plussgrader. Og målgangen ble lagt til Gaustablikk høyfjellshotell, på grunn av de dårlige værforholdene.

– Akkurat nå er jeg bare glad til. Det var mer enn tungt nok. Jeg hadde det helt forferdelig underveis, uttalte Lars Petter Stormo da.

I 2007 debuterte Stormo, som 27-åring, på den fulle distansen. I bagasjen hadde han bare to kortere triatlon-konkurranser, og det var få som levnet terrengsyklisten særlig sjanse. Men Stormo behersket de vanskelige forholdene best.

– At jeg har en annerledes bakgrunn enn mange av de andre deltakerne, tror jeg er en fordel. Siden syklinga og løpinga er svært hard, passer Norseman meg som terrengsyklist bedre enn andre Ironman-konkurranser, uttalte Stormo den gang.

lps 2007

Lars Petter Stormo kunne juble over seier i Norseman i 2007. I dag jublet han igjen. Foto: Fred A. Asdal

lps003

Lars Petter Stormo hadde bakgrunn som terrengsyklist da han debuterte med seier i Norseman i 2007. Foto: Fred A. Asdal

I dag kunne han endelig gå helt til topps – bokstavelig talt. Røffe forhold til tross; arrangørene lot Lars Petter Stormo passere Stavsro slik at han kunne løpe også de siste fem kilometerne opp til turisthytta på Gaustatoppen. Og med tida 10.22.37 holdt det også til ny løpyerekord; ett minutt og seks sekunder bedre enn den gjeldende løyperekorden, satt av Henrik Oftedal i 2012.

Men noen vakker sommerdag var det altså ikke i år heller. Da deltakerne passerte Dyranut på sykkelen tidligere på dagen, var de omgitt av sterk vind, fem plussgrader i lufta og drapert i tett, tett tåke. Tidvis var det også mye regn på veien mot Geilo. Heldigvis var det medvind, men det ble uansett en krevende reise over Hardangervidda.

– Jeg følte meg ordentlig dårlig på sykkelen i dag. Det var ikke bra, sier Stormo.

Helt fremst lå Lars Christian Vold som ikke uventet var først opp av vannet. Hardangerfjorden var røff i morgentimene, med 14 grader og mye sjø. Vold kom opp på nøyaktig én time, noe som er betegnede for de krevende forholdene. Tidligere i år har Vold svømt den samme distansen ned mot 50 minutter.

Vold ble jaget av en hissig troika, bestående av Lars Petter Stormo, skotske Graeme Stewart og franske Cedric Lassonde. Blant de aller raskeste i vannet var for øvrig Kari Flottorp Lingsom som kom opp av vannet som nummer seks, men hun var nummer tre ut av Eidfjord etter et svært raskt skifte i T1.

Over Hardangervidda, forbi Geilo, Dagali og inn mot Imingfjell var det en offensiv Lars Christian Vold som ledet an. 23-åringen, son tidligere i år dro til med 8 timer og 34 minutter under Challenge Billund-Herning, var helt klart på gulljakt.

Et fall førte imidlertid til ny dramatikk og spenning i løpet. Lars Christian Vold veltet på vei ned Tessungdalen, slo seg og måtte bytte kjede på sykkelen. Det førte til at han tapte verdifull tid, og ut av T2 var ledelsen redusert fra over ti til snaue seks minutter.

lars petter stormo

Lars Petter Stormo løp på formidable 2,45 under Ironman Nice. Under dagens Norsman sikret han seieren på løpinga. Foto: Privat

På løpinga virket det som om fallet hadde redusert Vold. Og Lars Petter Stormo har tidligere i år viste seg som en svært habil løper. Med 2,45 på maratonen under Ironman i Nice, viste han høy internasjonal klasse. I dag kom han i raske klyv langsmed Tinnsjøen, og i løpet av den første mila hadde Stormo spist inn hele fire minutter på Vold. Og ved omlag 15 kilometer var Stormo i tet.

– Det var synd med Lars Christian, at han skulle få tekniske problemer, sir Stormo, som var mer enn godt fornøyd med løpebeina i dag, etter dårlig sykling

– I dag følte jeg at jeg fløy. Det var utrolig deilig.

Inn i Zombie Hill hadde Stormo en komfortabel ledelse på ni minutter, og han virket ikke til å true. Henrik Oftedal kom jagende bak, sammen med en stadig kvikkere Lars Christian Vold, og i serpentiner-svingene i Zombie Hill var de to skulder ved skulder.

lps sophienxtri

Stormo passerte cutoff på 32 kilometer med tommel opp og ved friskt mot. Foto: @sophienxtri

Opp den steinete stien til Gaustatoppen var Lars Petter Stormo ikke til å true. Og han kunne endelig  juble over årets seier i Norseman. I fjor ble Stormo nummer to i Norseman, etter Allan Hovda og foran Lars Christian Vold. Året før ble han nummer fire (etter å ha brukket foten under Hove Tri to måneder tidligere).

Deltakerne svømmer 3,8 km i Eidfjorden og sykler 180 km over Hardangervidda før de løper 42 km. Målgangen er Gaustatoppen (1883 m.o.h.).

Resultater:

  1. Lars Petter Stormo, NOR 10.22.37 (ny løyperekord!)
  2. Henrik Oftedal, NOR + 18:57
  3. Lars Christian Vold, NOR + 20.21
  4. Cedric Lassonde + 32:39

Allan Hovda, som har vunnet de de to siste Norseman-konkurransene, fikk problemer på sykkelen etter Geilo. Han valgte å avslutte årets konkurranse i T2 i Austbygdi.

På Facebook skriver han:

”The very first DNF is never funny, but when you cough blood it is time to throw in the towel. I felt short of breath early on the swim, but had a very good ride until Geilo were I made contact with Lars Petter. After that I gradually faded, and hoped it was due to the chilly weather which could be fixed with more and better clothing. That did not work out and about 1,5 km on the run coughing up much blood and running zigzag I knew what would be the wise thing to do. The last two years I felt like a million dollars when I started the run and today I felt less than 50 cent.”


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This