facebook_pixel

Sponset

Publisert den 1. juli 2016 | av Fred Arthur Asdal

0

Den gode løpsfølelsen?

Skal du bli god til å løpe, må du starte på bunnen. I hvert fall med foten.

Et tyve-talls personer er samlet på Scandic Kristiansand Bystranda. Gruppa har nettopp gjennomgått den nye løpeløypa til TriQuart. Den er helt flat, men den er likevel krevende.

Det varierte underlaget kan nemlig gi flere utfordringer, også i forhold til skovalget. Grus, asfalt, brustein, gulv og tepper. Går det an å finne bare ett skopar til det da?

Alexander Poulsen fra Mizuno kikker spørrende ut over gruppa. Er det mulig? Og er det nødvendig å bekymre seg i det hele tatt?

– Ta det med ro, sier han.

– Dere trenger ikke å tenke på skifte sko underveis, altså.

Et forsiktig, lettelsens sukk går gjennom gruppa. Som om triatlon ikke krevde nok allerede.

– Foten er skapt for bevegelse og for å tåle belastning. Den er sammensatt av 27 knokler og har som funksjon å gi kroppen stabilitet, utføre bevegelser og redusere belastning for resten av kroppen. Godt skotøy er en viktig faktor for å ivareta kroppens komfort og for å avlaste fotens ansvar, forteller han.

TriQuart lansering alexander

– Alt begynner i foten, men veldig mange er ikke særlig bevisst dette, hvordan løpesteget starter nede og forplanter seg oppover i kroppen, gjennom hofte og opp i ryggen, sier Alexander Poulsen i Mizuno.

– Enten du nylig har funnet gleden ved å løpe eller er en hardbarket løpsentusiast, vet du at gode sko er essensielt for å skape den gode løpsfølelsen. Men preferansene for hva som utgjør en god løpesko er subjektive og individuelle, sier Poulsen.

Han anbefaler utøvere å oppsøke gode sportsforretninger. Der kan de ansatte hjelpe dem med å finne riktig sko.

– Noen butikker har en såkalt speilkasse. Her kan de sjekke din fot og ditt løpesteg. Da ser de på hvordan foten din er bygget, hvordan du setter foten i bakken, vinkler den og så videre. Og så snakker de om hvordan du trener. Det er vel så viktig, å avdekke hva du faktisk bruker foten til.

Likevel handler det også om skoens teknologiske utgangspunkt.

– Når du løper, er det ankel og fot som får størst belastning ettersom du lander med 3-5 ganger kroppsvekt. I Mizuno jakter vi på den ultimate løpsfølelsen gjennom en responsiv mellomsåle med lav vekt og en behagelig overgang fra hæl til tå, forteller Poulsen.

– Målet vårt er å skape slitesterke løpesko med stabil demping og komfortabel passform. I alle løpesko fra Mizuno finnes det en WAVE-plate som gir suveren demping ved å minimalisere belastningen i landingsfasen, i tillegg til å skape meget god stabilitet i hælpartiet ved å forhindre komprimering av mellomsålen i områder med stor belastning, sier Poulsen.

Han forteller også at ikke alle merker passer til alle føtter, fordi vi faktisk er veldig ulike.

– Det viktigste for oss i Mizuno er at utøverne er fornøyde, og at dere gjør et bevisst valg når dere velger sko. Derfor anbefaler vi at du tar deg tid til å bli kjent med føttene dine og behovet for riktig mengde støtte og demping. Skoene dine skal bevege seg i takt med føttene dine slik at du alltid opplever komfortable løpeturer.

Riktig bruk av sko:

  • Skadeforebygger/restituerer
  • Eliminere ekstrem bevegelse og belastning
  • Variasjon og avlastning
  • Øker individuell komfort
  • Prestasjonsoptimalisering
  • Energiøkonomisering

Kilde: Mizuno

 


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This