Race

Publisert den 25. juni 2016 | av Fred Arthur Asdal

0

Til topps i Alpene

Allan Hovda holdt løftet sitt og sikret seieren i årets Swissman. Lise Borgen-Johansen sørget for «dobbelt norsk» da hun vant kvinneklassen.

Tekst: Fred Arthur Asdal Foto: Swissman og privat

I morgen fyller han 30 år, i dag gikk Allan Hovda helt til topps i ekstremkonkurransen Swissman, med en tid rett i underkant av 16 timer.

I forkant av konkurransen valgt Hovda å gå offensivt ut. På bloggen sin meldte han om god form og at forberedelsene var i rute.

– Jeg drar til Sveits for å vinne, skrev han.

Swissman har blitt en internasjonal størrelse de siste årene. Med en særlig appell til nordmenn. Blant de over 200 deltakerne var det 13 norske utøvere på startstreken, og med et betydelig antall supportere.

Konkurransedagen ble imidlertid litt annerledes enn noen hadde forestilt seg. Et lavtrykk dro seg innover Alpene i løpet av natta, og i morgentimene i dag var det en overhengende fare for lyn og torden. Først ble starten utsatt i 45 minutter. Dernest valgte arrangørene å kansellere svømminga.

Det ga Hovda en fordel, siden hans svakeste gren er nettopp svømminga. I stedet ble konkurransen omgjort til duatlon, og klokka 05.45 startet utøverne med snaue fire kilometer løp, før de satte seg på sykkelsetet.

Allan Hovda og Even Klund kom først inn i T1. Men Hovda var snart alene i ledelsen, opp mot San Gotthard og gjennom de krevende Tremolasvingene. På vei opp Grimsel, det siste fjellet på syklinga, lå han i tet med 280 watt i pedalene og drøye fire minutters forsprang i forhold til gruppa som jaget bak, bestående av Ramon Krebs, Andreas Wolpert, Sebastian Bräuer og Even Klund.

Inn i T2 hadde Hovda fortsatt en god ledelse, og etter en snau mil ut på løpinga var ledelsen økt til åtte minutter, noe som kunne virke som en trygg avstand. Men på tilsvarende ekstremtriatloner har vi tidligere sett hvordan gode løpere evner å lukke betydelige luker i løpet av de to siste mila.

På vei mot Grindelwald og Kleine Scheidegg, med stadig mer lyn og torden, viste Hovda imidlertid sterk løpeform, og den norske ledelsen økte stadig.

swissman lise

Lise Borgen-Johansen ble førse kvinne i mål på årets Swissman. Etter at hun tok ledelsen etter 90 kilometer på sykkelen, var hun i realiteten aldri truet. 

Litt lengre bak i løypa lå Lise Borgen-Johansen. Hun var på jakt etter revansj etter fjorårets dramatiske fall. Også hun meldte i forkant av konkurransen at hun gikk for seier. Dermed kunne optimistene tro på to norske seiere i årets Swissman.

Den innledende løpinga gikk bra; cirka tre minutter bak de to norske herrene i tet. Ut fra T1 jaget hun Julia Nikolopoulos, som lå helt fremst i dameklassen.

Etter 90 kilometer med sykling passerte Borgen-Johansen Nikolopoulos og gikk opp i tet i dameklassen. Da hadde hun hentet inn en avstand på to minutter og ti sekunder i løpet av den siste klatringa.

Alpene viste seg ikke fra sin beste side i dag; med stabil temperatur, men med mye regn. Borgen-Johansen klarte å holde jevnt på flatene, men på det våte underlaget reserverte hun seg i utforkjøringene, og hun tapte 30-60 sekunder i forhold til de nærmeste konkurrentene. På vei opp det siste fjellet hadde hun imidlertid opparbeidet seg en ledelse på over 10 minutter.

Borgen-Johansen var involvert i et fall, på vei ut av T2 slet hun med vonde knær. Og med stadig mer reservert kjøring i de ekstremt lange utforkjøringene på vei inn mot skiftesonen, var ledelsen redusert til syv minutter.

På løpinga fortsatt Allan Hovda jaget etter årets første internasjonale seier, som er en betydelig del av forberedelsene til Norsman i begynnelsen av august. Og i mål kunne endelig strekke armene i været, og glede seg over en saftig revansj etter forrige forsøk, for tre år siden da han ble nummer fem.

Neste mål for Allan Hovda nå, er Norseman 6. august. Her skal han forsvare seieren fra de to foregående årene. Sterk konkurranse ventes imidlertid av Lars Petter Stormo, Lars Christian Vold og Kjell Magnus Antonsen.

Mens Allan Hovda kunne slappe av etter sin målgang, kjempet Lise Borgen-Johansen seg oppover det siste fjellet. Og i mål kom hun inn som første kvinne, og som nummer 17 totalt blant de over 200 deltakerne. Deremd sørget hun for en helnorsk dag i Alpene.

Artikkelen blir oppdatert.

swissman 2016

Allan Hovda hadde ledelsen gjennom mesteparten av konkurransen. Ut på løp var avstanden over fire minutter. 

swissman hovda 002

Team Hovda passerer Alpiglen, på vei mot mål – sammen med sin 13 år gamle lillebror.

swissman 003

På grunn av uvær ble årets Swissman omgjort til duatlon, med fire kilometer løp først. 

swissman 005

Fra registreringen i forkant av konkurransen.


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This