– Jeg er heldig som får bruke tiden min på triatlon

borgen002

– Jeg er heldig som får bruke tiden min på triatlon

Lørdag kjører Lise Borgen-Johansen Swissman Xtreme Triathlon. I fjor holdt det på å koste henne livet. 

Tekst: Kristian Horne Foto: Privat

Dagen er 20. juni 2015, og Lise Borgen-Johansen sitter på en sykkel i Sveits. Hun er på vei utfor en av de mange tøffe utforkjøringene i Swissman Xtreme Triathlon, og fokuset er på å kjøre så raskt som overhodet mulig.

Hun er i god form etter ett år med store mengder med trening, og hun vet at hun skal herje med konkurrentene i oppoverbakkene som kommer én etter én.

Plutselig napper det kontant i forhjulet. Lise kastes inn i motsatt kjørefelt, og de neste timene husker hun fortsatt lite av.

Et par dager senere kommer hun hjem til Norge. Kragebeinet er brukket, hun er kraftig forslått og hun har en ødelagt hjelm med i bagasjen. De fleste tenker at hun neppe vil finne veien tilbake til lange løp og bratte fjell. Det gikk jo tross alt bra denne gangen.

Nesten ett år senere har Lise akkurat kommet hjem fra sykkeltur hjemme i Sarpsborg. I det jeg ringer henne og spør om vi kan slå av en prat til denne saken, spør hun pent om hun kan få et par minutter til å dusje, spise og lage mat til barna før hun ringer opp igjen. Selvsagt, sier jeg og ler litt for meg selv. Programmet til Lise og mannen Mats er alltid proppet fullstendig fullt, men de finner alltid tid til en prat. Heldigvis.

En time senere ringer hun opp og forteller fornøyd at dagens tur ikke bare føltes bra, men at formen virkelig er der den skal være. Men veien fra fallet i fjor til i dag har gitt Lise et mer nyansert perspektiv på idretten.

Norseman Triathlon deltager Lise Borgen

Lørdag er Lise Borgen-Johansen tilbake i Swissman-løypa som i fjor holdt på å koste henne livet. 

Vi tar turen tilbake til 2015 og Sveits. Mats Borgen-Johansen, Lises mann, kjører supportbil og er på vei ned en bakke der han ser en person ligge langflat på asfalten. Han skjønner fort at personen er Lise, og han ser at det renner blod langs bakken. Hun er bevisstløs, og her ifra skjer ting veldig fort.

Lise tas hånd om og, ambulanse kommer fort til stedet. Bevisstheten kommer snikende, men det er først på sykehuset hun virkelig kommer til seg selv.

– Det verste var å ikke skjønne hva som hadde skjedd, forteller Lise, og sier at hun på mange måter fortsatt var i gang med løpet mentalt.

Legene på sykehuset er heldigvis grundige og tester henne for alle mulige grunner for at hun falt. Et plutselig fall på tilsynelatende god asfalt kan tross alt skyldes epilepsi og andre sykdommer. Undersøkelsene viser imidlertid ingenting unormalt, og utskrevet fra sykehuset kjører paret tilbake til stedet der ulykken skjedde.

– Vi fulgte sporet av blod og fant fort en dyp, langsgående sprekk i asfalten som forklarer det plutselige fallet, forteller Lise, som nesten var lettet. Dette var tross alt en forklaring hun godt kunne leve med.

– Det var i grunn ingen skuffelse involvert, jeg var egentlig bare utrolig glad for å komme hjem til familien og barna forteller hun når jeg stiller spørsmålet om konkurranseinstinktet hennes.

– Det var ingen bitterhet involvert for å aldri ha kommet i mål, men lysten til å kjøre var fortsatt brennende tilstede, smiler Lise, og forteller at arrangøren kom med redningen.

– De tok fort kontakt og lurte på om det var noe de kunne bistå med. Da jeg spurte om jeg kunne få starte neste år, var det ingen tvil fra deres side, og jeg fikk en ny sjanse til å fullføre, forteller Lise med iver.

– Motivasjonen kom fort tilbake, men en liten periode måtte treningen foregå på rolige premisser. Med armen i fatle ble det stort sett bare rolig løping den første perioden, og det tok seks uker før jeg kunne sette meg på sykkelen og svømme igjen forteller Lise, som frem til juletider sørget for å holde treningen i gang.

borgen004

Hverdagen er travel, med barn, trening og full jobb. Da gjelder det å finne gode løsninger.

Siden nyttår har det imidlertid skjedd mye med formen, og sammen med mannen Mats har Lise planlagt treningsopplegget til minste detalj frem mot Swissman. Normalt sett lever paret av å hjelpe mosjonister og eliteutøvere til å få hverdagen til å gå opp med trening, jobb og fritid i firmaet Robust, og hennes egne dager har virkelig blitt strukturert det siste året.

Med en striglet timeplan som skremmer vettet av de fleste, går hverdagene i trening, henting i barnehage, jobb og matlaging.

– Vi har måtte velge bort mye for å få plass til all treningen, sier Lise og ler. Hun mener det stort sett er uvesentligheter som har måtte vike.

– Familien går alltid først, og treningen legges alltid til tider der barna er i barnehagen. I helgene trener jeg maksimalt to timer hver dag for å ikke bruke opp fellestiden vår, legger hun vekt på.

– Jeg er jo tross alt heldig som får bruke tiden min på dette.

Men hva med formen og målsetningen før Swissman? Lise har trent godt siden januar og har hatt et snitt på 16 timer trening hittil.

– Særlig løpingen er jeg fornøyd med, forteller hun blidt og melder om friske bein selv etter løpeturer på 20 til 30 km.

– Trening funker tydeligvis, spøker hun og konstaterer at hun aldri har løpt så mye som i år.

Plassering er det imidlertid vanskelig å spå, og Lise har lite kontroll på konkurrentene og hva de har gjort.

– Jeg kjører mitt løp og vet at jeg er sterkere i år enn jeg var i fjor. Går alt på skinner, bør en plassering blant de ti beste være realistisk sier Lise som plutselig blir avbrutt av at datteren Leah roper på henne.

– Kan jeg ringe deg opp igjen? spør hun og ler.

– Nei, jeg tror jeg har fått det jeg trenger, kan jeg konstatere.

I dag setter Lise og mannen Mats nesen mot Sveits igjen. Denne gangen med litt mer trening i bagasjen, og et litt mer nyansert syn på idretten. Hun er, som hun selv sier, heldig som fortsatt får holde på med triatlon.

Fakta:

Swissman Xtreme Triathlon er et fulldistanse triatlon som foregår i Sveits. Løpet arrangeres for fjerde gang i år og har 15 nordmenn til start, blant annet Norseman-vinner, Allan Hovda. Swissman er del av Allxtri-arrangementene som også innefatter Norseman og Celtman. Se arrangøren nettside her

borgen003

– Ulykken fikk meg til å se annerledes på det vi holder på med, sier Lise Borgen-Johansen. Datteren Leah og mannen Mats er viktige brikker. 

 

 

 

 

 


Om forfatterenKommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This