facebook_pixel

Sponset

Publisert den 23. mai 2016 | av Redaksjonen

0

Bedre restitusjon av muskler

– Valg av ernæring bør ikke være tilfeldig. Riktig valg gjør at du restituerer raskere og at du blir raskere klar for neste økt, sier Janne Sande Mathisen i Smartfish.

Trening og konkurranse sliter på og bryter ned musklene i kroppen. I restitusjonsfasen bygges musklene opp igjen og klargjøres for nye belastninger. For å unngå skader må musklene få tilstrekkelig tid til å bygge seg opp mellom øktene.

– Etter en treningsøkt eller konkurranse som belaster musklene så hardt at du blir støl, er det normalt at det tar 3-4 dager før muskelen er fullt restituert. Er man nøye med mat, drikke og riktig næring for kroppen, vil musklene bruke kortere tid på å bli klare for trening igjen, sier Janne Sande Mathisen.

Hun startet Smartfish for mer enn 15 år siden, sammen med mannen Henrik. Selskapet utvikler både medisinske, reseptbelagte næringsdrikker og sports- og ernæringsdrikker som selges til vanlige forbrukere.

Mathisen mener mange utøvere er lite reflekterte over denne komplekse sammenhengen mellom ernæring og prestasjon, og hva som egentlig foregår i kroppen når vi spiser.

– Kort fortalt handler det om at DHA- og EPA-fettsyrer hjelper cellemembranene i musklene til å bli mer elastiske og har en antiinflammatorisk virkning i kroppen. Økt mengde DHA og EPA i blodet kan derfor bidra til at musklene restitueres bedre og raskere, sier Mathisen.

smartfish000

Team Smartfish er et av Norges største triatlonlag, og er opptatt av prestasjon og restitusjon.  

– Hvis musklene er dårlig restituert, vil de ikke klare å arbeide opp i mot sin maksimale kapasitet. Å trene med muskler som er dårlig restituert øker dessuten sannsynligheten for å bli skadet, sier Mathisen.

Norske topputøvere som bruker Smartfish Recharge jevnlig kan rapportere om reduksjon i forekomst av muskelskader.

– Vi er i gang med en klinisk studie med fotballspillere i Storbritannia for å dokumentere virkningen av Smartfish på muskelrestitusjon. Studien gjøres i samarbeid med Universitetet i Stirling, sier Mathisen.

I prosjektet skal forskerne måle effekten av Smartfish High Protein på hurtighet, spenst, bevegelighet og utholdenhet i dagene etter en kontrollert muskelnedbrytning, og sammenligne med resultater ved bruk av proteindrikker og placebo.

Ved samme universitet pågår også en studie hvor forskerne undersøker om Smartfish kan ha en forebyggende effekt på hjernerystelse ved repeterte slag mot eller nikk med hodet.

– Smartfish samarbeider med en rekke idrettsmiljøer, særlig hockey og fotball som har høy risiko for akutte skader. For profesjonelle utøvere er tidspresset alltid betydelig. Det handler om å være i stand til å kunne spille neste kamp eller neste konkurranse. I noen klubber er det bare dager mellom hver kamp, og da er restitusjonstiden vesentlig, sier Mathisen.

Men også triatleter utsettes stadig for muskelskader. Utfordringen er å lære av hverandre, at de ulike idrettsmiljøene utveksler erfaringer og informasjon.

– Smartfish Recharge næringsdrikker inneholder emulsjoner med fruktjuice (pære, granateple, aroniabær og eple), fiskeolje og proteiner fra myse. De marine omega-3-fettsyrene DHA og EPA beskyttes godt mot oksidasjon. Når fettsyrene er lavt oksidert, er de uten smak og lukt. Andre næringsstoffer i drikken vil ikke degradere og drikken får god holdbarhet, sier Mathisen.

Smartfish bygger en kommersiell plattform for medisinsk ernæring, forbrukerhelse og sportsernæring. leverer sportsernæring til landslag, toppklubber, skiløpere, triatleter, aktiv ungdom og mosjonister.

– Hvert eneste produktparti testes for forbudte stoffer ved HFL Sport Science i England som er anbefalt av Olympiatoppen, sier Mathisen.

Smartfish har hovedkontor i Forskningsparken i Oslo, og de har blitt tildelt midler fra Norges Forskningsråd under BIA- og Nano2021-programmene for sin banebrytende forskning.  De har et bredt forskningsprogram, og i samarbeid med universiteter og sykehus i flere land gjennomføres en rekke kliniske studier, som viser at det er bedre å få i seg essensielle næringsstoffer gjennom mat og drikke enn med kapsler, pulver og andre mindre naturlige former.

For øyeblikket gjennomfører også kliniske studier med kreft- og kolspasienter med kakeksi (muskelsvinn).

smartfish006

Siri er en av mange Smartfishere som setter seg høye mål, heriblant Norseman!

Smartfish engasjert seg i triatlon, gjennom blant annet triatlon-laget Team Smartfish og Bytri i Tønsberg. Sistnevnte er i sommer vertskap for europacup i triatlon. Det er første gang det arrangeres europacup i triatlon i Norge.

– For oss er det viktig å ha sponsorer som er opptatt av sporten vår og som vil noe med engasjementet sitt. At Smartfish i tillegg er et norsk selskap, er også viktig for oss, sier stevneleder for Bytri Tønsberg, Frank Pedersen.

Smartfish sponser flere idrettsutøvere, heriblant Terje Håkonsen (snowboard), Thomas Alsgasard (langrenn), Espen Jansen (turn) og Benifica (spansk fotball).

– At de sponser flere utøvere innenfor ulike idretter, er positivt. Jeg er overbevist om at idretten har mye å lære av hverandre, når det gjelder treningslære og metodikk. Det samme gjelder erfaringer omkring ernæring, kosthold, skader og restitusjon, sier Pedersen.

Dette er viktig for god restitusjon:

  • Riktig ernæring og drikke raskt etter trening og konkurranse
  • Nok mat og drikke
  • Nok søvn

smartfish007

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,


Om forfatterenKommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This