Trening

Publisert den 22. mars 2016 | av Fred Arthur Asdal

0

Overtrent – igjen

Lotte Miller står i fare for å miste en ny sesong.

Lotte Miller er an av våre aller beste triatleter, med både norgesmesterskap i Kristiansand og bronse fra junior-VM i Chicago i forrige sesong. Det var et formidabelt comeback etter at hele den foregående sesongen ble ødelagt.

Nå er også årets sesong truet. I går ble det nemlig kjent at Miller igjen er plaget av utmattelse.

– Trening og konkurranser er byttet ut med ro og hvile. Men selskapet er i hvert fall bra, forteller Lotte Miller, som er på Mallorca med landslaget i disse dager, men hun medgir at det blir en stille tur.

Toppidrettshverdagen hennes er snudd på hodet. Nå er det minimalt med trening, og sesongstarten er satt på vent.

– Kroppen er sliten, og pulsen er unormalt høy! Og sammen med lege på Olympiatoppen har vi kommet frem til at jeg sliter med en burn out, også bedre kjent som overtrening, forteller hun.

Hele 2014-sesongen ble også ødelagt som et resultat av overtrening.

– Da sa jeg til meg selv at jeg aldri skulle havne i en slik situasjon igjen. Jeg sverget at jeg skulle lære av feilene mine og ikke gå i den samme fella. Jeg tok tak i treningsmengden, kuttet ned treningstimene og lærte å lytte til kroppen min. Jeg mener selv at jeg lærte mye av feilene mine og at jeg har blitt en smartere utøver som et resultat av overtreningen. Så da legen nevnte overtrening igjen, kan dere bare prøve å forestille dere hvilke tanker og følelser som strømmet frem. Sint, forbanna, skuffet, frustrert …

Miller er usikker på hva som er årsaken til at hun nok en gang har gått på den såkalte overtreningssmellen.

– Det er vanskelig å si helt sikkert hva årsaken kan være. Men både legen og treneren tror det kan skyldes altfor høye treningsmengder etter sykdommen jeg hadde da vi var på leir i januar. Vi trodde at hvile ville få kroppen raskt tilbake igjen, men selv etter fire uker med helt fri og tre uker med minimal trening, er kroppen like sliten og pulsen er like høy, sier Miller.

Lotte Miller kommer fra en svært aktiv familie på Bryne. Hun er trilling, og alle søsknene driver idrett på høyt nivå. Selv elsker hun å være aktiv.

– Dette er kjempeirriterende! Jeg føler selv at jeg lagt alle forhold til rette for at kroppen skal kunne hente seg inn igjen, og når kroppen ikke responderer, føler jeg meg virkelig helt hjelpeløs, forteller hun.

Hva som skjer med årets sesong, er fortsatt uklart. Miller ønsker uansett å være åpen om situasjonen. Dels for å unngå spekulasjoner, men også fordi det forhåpentligvis kan bidra til å skape forståelse blant andre som er i samme situasjon. Særlig yngre utøvere kan føle seg at overtrening er et tabu emne.

– Dessverre er det ikke noen oppskrift på å bli bedre. Det er bare å ta tiden til hjelp. Det er dette som er så frustrerende. Jeg vet ikke hva som skjer, når jeg blir frisk, når jeg kan begynne å trene som normalt igjen og når jeg kan begynne sesongen min, sier hun.

– Men til tross for all usikkerheten, så er jeg helt sikker på at jeg kommer tilbake, sterkere enn noen gang!

 

Tags: , , , , , , , , , , ,


Om forfatteren

MAMIL, firebarnsfar, forfatter, foredragsholder og arrangør. Jobber hardt og kontinuerlig for å holde sin indre sofagris i sjakk. Liker seg best på de lange distansene.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This