Veien til målet er målet

_KOM7892

Lars Christian Vold er Norges kanskje mest dedikerte triatlet. Han gjør ingenting halvveis. Heller ikke når han hviler. I år er han med i proffsirkuset for første gang. 

Tekst: Jørgen Melau Foto: Kai-Otto Melau

Lars Christian var med på sin første triatlon for fem år siden. Det var Isklar Norseman Xtreme Triathlon. Han var helt fersk i idretten og meldte seg egentlig på for moro skyld. Og mens han stilte opp sykklen sin i skiftesonen i Eidfjord, tenkte han: ”Tempohjelm ser ufattelig teit ut! Det skal jeg i alle fall aldri ha!”

Underveis og rett etter løpet tenkte han at det holdt med én gang. At han aldri mer skulle stille opp i en slik konkurranse. I alle fall tenkte han slik de første 10 minuttene etter at han kom i mål. Men opplevelsene i løpet av konkurransen gjorde såpass inntrykk på ham, at han snart bestemte seg for å finne ut: Hvor god går det egentlig an å bli?

– Men, det er veien til målet som er det egentlige målet, sier Lars Christian Vold.

Akkurat som andre storheter har sagt før han. Den kjente filosofen og fjellklatreren Arne Næss var en av de første som sa det. Det var ikke selve fjelltoppen som var det egentlige målet. Det var hele opplevelsen med å komme seg dit.

For Vold er ett av fjellene, Gaustatoppen.

– Selve målet er ikke gøy i mer enn 10 minutter, for å sette det på spissen. Etter 10 minutter går jeg i gang med nye mål. Det skjer helt automatisk. Jeg er kjempefornøyd i 10 minutter, sier Vold.

Artikkelen fortsetter etter annonsen:

Kan Vold klare å få fantastiske opplevelser, samtidig som han er fantastisk sliten, er han lykkelig. Men han understreker også viktigheten av mestringsfølelse – uten å måtte gjøre noe ekstremt. Å finne gleden av å gjennomføre én god økt, eller å ta ett bra svømmetak, er vel så viktig å ha med seg, for dette er mestring du har mulighet til å kjenne på hver eneste dag.

For Vold er kontraster én av de tingene som virkelig er viktig i livet. Det er så ufattelig godt å komme tilbake til sofaen etter at man har tatt seg ordentlig ut etter en treningsøkt.

Kontraster er viktig også i treningsplanleggingen. Det er for eksempel viktig å skille mellom hard og rolig trening. Men man trenger begge deler. Altfor mange havner litt midt i mellom og trener ”halvhardt” det meste av tiden. Veldig mange vil ha godt nytte av å få litt mer kontraster i treningen, ved at man faktisk skiller på harde og rolige økter.

Selv ligger Lars Christian 80-90 prosent av treningstiden i sone 1, den laveste intensitetssonen.

– Det handler ikke om å trene mer, men å trene mer riktig, sier Vold.

For å få fremgang i treningen, så er det viktig å fokusere på progresjon. Altså ikke trene det samme fra uke til uke, men øke gradvis. En gylden regel for løp er dog at man ikke øker intensiteten og lengden med mer en 10% fra uke til uke. I treningen benytter Lars Christian seg av noen målemetoder som etter hvert har blitt standard for mange utøvere. Men ikke alltid.

– Å trene med watt er ikke alltid fasiten, man kan ikke stole blindt på wattmåleren. Det er viktig å lytte til følelsen. Skru av klokka av og til!

Igjen er det kontrastene som er viktig.

– Enten jobber man, ellers tar man fri. En evigvarende mellomting gir ikke mye glede og overskudd. Den grøfta har jeg vært i flere ganger, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen:

Vold mener det er en forbannelse at vi alltid er tilgjengelig på mobil. Selv har han avtalt med kona at lørdag er en mobilfri dag. De legger vekk mobiltelefonene og fokuserer på hverandre og gode venner. Men han innrømmer at kona en gang i blant må ta mobilen fra ham med makt.

Og den fjerde disiplinen i triatlon, nemlig ernæring. Hva tenker Vold om det?

– Haha. Det er ikke ernæring, men blogging som er den fjerde disiplinen i triatlon, sier han spøkefullt, vel vitende om at han på natgeobloggen.no er selv en aktiv bidragsyter.

Vold er ikke fantast. Sjokolademelk er fantastisk etter en hard treningsøkt, og han er ikke så veldig fan av ”lavkarbo”.

– Jeg spiser makrell i tomat nærmest daglig, og jeg prøver å få i meg mye grønnsaker. Etter å ha lest meg litt opp på noen studier om økologisk matproduksjon har jeg også stor tro på at økologisk mat bidrar til å gi meg litt renere og mer næringsrikt kosthold. Også er det jo en bonus at det er bra for miljøet, sier han.

Under konkurranser spiser han gels og drikker energidrikke. Noe annet fungerer ikke. (For øvrig kan du lese mer utdypende om hans tanker om ernæring her.)

Så, hva er egentlig målene til Lars Christian Vold fremover?

– Hovedmålet i år er Isklar Norseman Xtreme Triathlon. I år skal jeg også delta på noen kortere distanser. Disse blir litt som trening. Jeg skal blant annet delta på Kon-Tri i Larvik den 26 juni. Jeg skal også delta på flere halv-distanser, blant annet nyoppstartede Challenge Tønsberg, og en rask fulldistanse i høst. De fleste konkurransene i år blir i Challenge-serien, men muligens også et par i Ironman-serien hvis jeg tar meg råd til profflisens der, forteller han.

– VM på Hawaii er et mål for meg. Jeg er nå i proff-klassen, og jeg håper på å kvalifisere meg der om noen år. Og ja, jeg vil gjerne gjøre det bra når jeg skal delta der, sier han.

PS: Lars Christian skriver blogg for National Geographic Channel. Der er det mange gode tips for alle som trener. 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Om forfatteren

Fast tilknyttet 3atlet.no, en svært habil fotograf og involvert i en rekke triatlon-konkurranser. Han er forsker av yrke og er opptatt av utøvernes sikkerhet.Kommentarer er stengt.

Til toppen ↑
  • Siste innlegg

  • Instagram

  • Arkiv


Share This